Astronautika: misije

Danas u 12:37 po našem vremenu s raketodroma “Jiuquan Space Launch Center” u pustinji Gobi troje kineskih astronauta polijeće u svemir s ciljem pristajanja svemirskog broda Shenzhou-9 na svemirsku postaju Tiangong-1. Pored dvoje muškaraca, Jing Haipeng (45) i Liu Wang (43) poletjeti će i prva kineskinja u svemir. Liu Yang je 33-godišnja vojna pilotkinja koja je prošla sve testove te izabrana da bude prva kineska dama u svemiru. Od njih troje samo je Jing Haipeng već letio u svemir a sada je zapovjednik misije.

shenzhou_9_posada

Astronauti su u simulatorima obavili preko 1500 misija spajanja s svemirskom postajom. Iz odabira posade u kojoj je i astronaut s iskustvom (Haipeng) te ručnog prilaza i spajanja s Tiangong-1 razvido ja kako kinezi ništa ne žele prepustit slučaju. U narednim misijama spajanje broda i postaje biti će prepušteno automatskom pilotu s mogućnošću da astronauti interveniraju ukoliko bi parametri pristajanja bili izvan normalnih vrijednosti.

Iako je kinesku svemirksu postaju moguće vidjeti golim okom iz naših krajeva u narednih desetak dana njezina se orbitalna trajektorija nalazi nepovoljno položena u odnosu na Istru te ju nećemo vidjeti.

Naravno, u slučaju bilo kakovih “crvenih” očitanja tehničkih parametara tijekom lansiranja ono će biti stopirano i odgođeno. To je moguće učiniti sve do sekundu ili dvije prije samog lansiranja, prije paljenja raketnih motora.

kineski-kontrolni-centar_tiangong


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 1 dan ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 3 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 5 dana ranije

Foto...