Astronautika: misije

stereo1
Letjelice blizanci Stereo A i B kreću na svoju trogodišnju misiju..

Američke letjelice-blizanci Stereo A i B lansirane su u svemir s ciljem da po prvi puta u ljudskoj povijesti istovremeno opažaju Sunce sa dvije, međusobno udaljene, pozicije kako bismo dobili trodimenzionalnu sliku događanja na našoj zvijezdi.No, letjelice bi kao sekundarni rezultat njihove misije mogle dati i odgovor na pitanja nastanka Zemlje i Mjeseca!

Prema dosadašnjim hipotezama, od kojih se kao najprihvatljivija uzima ona o "Velikom sudaru", Mjesec je nastao srazom protoplanete Marsove veličine i proto-Zemlje. Sudar dva velika nebeska tijela i fazi njihova formiranja prouzročio je "miješanje" materije oba dva tijela. Nakon sudara veće tijelo (današnja Zemlja) nastavilo je svoj put evolucije, no od "ostataka" materije dobilo je i pratioca - Mjesec. Time se objašnjava podudarnost u strukturi Mjesečeva i Zemljina tla.

stereo2
Shematski prikaz pozicioniranja letjelica Stereo u svemiru i Langrangeove točke

No, nisu svi ostaci postali sastavni dijelovi ova dva tijele. Neki od njih razletjeli su se po čitavom Sunčevom sustavu, drugi su postali komete ili asteroidi, treći su se pak morali sakupiti na područjima koje nazivamo Lagrangeove točke. To su područja na kojima se zbog zakonitosti nebeske mehanike i gravitacije zadržavaju manja nebeska tijela u stabilnim putanjama. Postoji pet Lagrangeovih točaka (L 1-5). Prve dvije se nalaze ispred odnosno iza Zemlje, gledano u pravcu Zemlja - Sunce. Treća se nalazi na Zemljinoj orbiti ali na drugoj strani, iza Sunca, dok su četvrta i peta Lagrangeova točka pozicionirane nešto "prije" odnosno nešto "poslje" Zemljine trenutne pozicije na orbiti oko Sunca.Njihovo je postojanje izračunao Joseph-Louis Lagrange u 18. stoljeću, te su po njemu i dobile naziv.

Letjelice Stereo kreću upravo prema potonjim dvama Langrangeovim točkama. Svoje širokokutne teleskope upotrijebiti će za opažanje malih nebeskih objekata (asteroida) koji su smješteni upravo na ovim točkama u svemiru.

Edward Belbruno i Richard Gott s svučilišta u Princeton modificirali su ovu teoriju ubacivši u nju nedokazani protoplanet Theia, razmišljajući kako je upravo Theia pri svom prolasku blizu Zemlje ili sudaru s njom uzrokovala kasniji scenario događanja te formiranje Mjeseca prije 4.5 milijardi godina.

Letjelice Stereo A i B mogle bi nam uskoro pomoći odgonetnuti i ovaj dio slagalice nebeskih prostranstava čiji smo i mi dio. Kako smo nastali ida li se tu blizu Zemlje možda još kriju ostaci zagonetne planete kojoj dugujemo svijet u kome živimo!

Primarna namjena letjelica Stereo je istraživanje Sunca u 3D i opažanje svemirskog vremena koje značajno utječe na ekosustav, čovjeka i tehnologiju kojom se svakog dana koristimo.

***

Više

O misiji STEREO

O Legranžovim tačkama


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži