Astronautika: misije

Već smo pisali o odlaganju lansiranja iranske biokapsule sa majmunom u kratkrotrajni suborbitalni let.

iiran_shahab_3_missile

Prema najnovijijm vestima, odlaganja nije bilo - već je u stvari neuspehom završen ovaj eksperiment.

Kao što smo javljali, 3. oktobra zvaničnici Iranske kosmičke agencija ISA su bez obrazloženja javili da je lansiranje majmuna u kosmos odloženo na neodređeno vreme. Majmun je trebalo da obavi balistički suborbitalni let u trajanju od 20 minuta, do maksimalne visine od 120 km.

To je trebalo da bude prvi korak u okviru iranskog programa čovekovog leta u kosmos koji bi trebalo da bude obavljen 2019-2020.

Sredinom marta 2011. Iran je uspešno testirao identičnu biokapsulu u misiji "Kovašgjar-4" (Kavoshgar-"Istraživač"), ali bez majmuna, dok su prošle godina u kapsuli "Kovašgjar-3" do ruba kosmosa leteli miševi, kornjača i crvi.

A onda je 13. oktobra iz Teherana stigla vest da je pokušaj lansiranja završen u stvari neuspešno, ali bez ikakvih detalja, čak i bez informacije o tačnom datumu kada je obavljen ovaj eksperiment. Neki analitičari smatraju da je lansiranje obavljeno između 23. avgusta i 2. septembra. U vesti se kaže da je raketa-nosača sa biokapsulom "Kavošgjar-5" težine 285 kg u kojoj se nalazio jedan majmun lansirana "u orbitu oko Zemlje" (što nije tačno, jer je reč o suborbitalnom letu) - u iranskom mesecu šahrivaru (23. avgust - 22. septembar).

"Međutim, lansiranje nije obelodanjeno" - rekao je zamenik ministra za nauku Mohamed Mehdiadžad-Nuri - "jer nisu svi ciljevi eksperimenta realizovani". Bez dodatnih informacija teško je reći šta se desilo. Čak i da se zna samo detalj kada su problemi iskrsli - u početnoj ili završnoj etapi lansiranja, tokom odvajanja biokapsule od vrha rakete, njenog autonomnog leta ili za vreme ateriranja - bilo bi moguće pretpostaviti šta se desilo i kada možemo očekivati sledeće korake.

Kako je istovremeno odloženo lansiranje sledećeg iranskog veštačkog satelita "Fadžer" i kako maltene niko izvan užih krugova ISA-e nema detalje o incidentu - moguće je da je do problema ipak došlo na dvostepenoj raketi-nosaču, a ne na korisnom teretu, tako da pauza može i potrajati.

Zanimljivo je da su do sada samo tri države koristile majmune za let u kosmos - SAD, SSSR/Rusija i Francuska.


O iranskom kosmičkom programu

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...