Astronautika: misije

Iran je na neodredjeno vreme odložio lansiranje u kosmos biokapsule sa jednim majmunom.

O tome je početkom oktobra izvestio direktor Iranske kosmičke agencije (IRI) Hamid Fazeli.

Start dvostepene rakete-nosača tipa "Safir-2" ("Glasnik") sa biokapsulom "Kavošgjar-5" (Kavoshgar - "Istraživač-5") u kojoj će se nalaziti majmun tipa makaka-rezus je deo priprema programa za let prvog iranskog kosmonauta planiranog 2019.

Predsednik Irana Mahmud Ahmedinežad je prošle godine obavezao nacionalnu kosmičku agenciju da do kraja ove decenije pošalje čoveka u kosmos.

Iran je do sada lansirao tri satelita u kosmos.

Prvi satelit "Sina-1" je lansiran ruskom raketom serije "Kosmos-3M" oktobra 2005. na polarnu orbitu parametara 688x711km.

Februara 2009. lansiran je u kosmos drugi iranski satelit "Omid" ("Nada"), a prvi koji je lansiran iz Irana iranskom raketom. Mase 27kg, satelit je izbačen u nisku orbitu oko Zemlje 246x377km iznad Zemlje i kružio je oko planete do aprila 2009.

Juna 2011. u kosmos je sa kosmodroma Semnan lansiran treći iranski satelit "Rasad-1" ("Osmatrač") u orbitu 236x299km. Satelit mase 15 kilograma je bio opremljen sunčevim panelima I tokom tronedeljnog leta oko Zemlje snimao je njenu površinu foto-opremom rezolucije 150 metara.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...