Astronautika: misije

Jučer popodne po našem vremenu šestorica izabranih kandidata krenulo je u simuliranu misiju na Mars. Posljednje pripreme prije zatvaranja hermetičnih vratiju kompleksa koji nalikuje svemirskom brodu namijenjenom za pu k Marsu značile su zadnji neposredni kontakt posade s vanjskim svijetom.

Eksperiment koji zajedno provode Moskovski Institut za biomedicinsku problematiku (IBPM) i Europska svemirska agencija (ESA) odvija se u Moskvi. Punih 105 dana trajati će skraćena verzija zamišljenog puta na Mars (koji će u stvarnosti trajati više od 500 dana) u kojoj šestorica izabranika među 5600 prijavljenih kandidata moraju izdržati sve nedaće potencijalnog puta k crvenoj planeti.

mars105
Posada ekspedicije MARS 105 prije ulaska u model svemirskog broda

Dvoje Europljana Oliver Knickel (34) Njemački inženjer i Cyrille Fournier (40) Francuski pilot te četvorica Rusa; Oleg Artemyez (37) i Sergei Ryazansky (34) oboje astronauti te liječnik Alexei Baranov (34) i sportski psiholog Alexei Shpakov (25) članovi su ekspedicije.

mars105_izgled
Izgled modela postrojenja MARS 105

Posada MARS-105 eksperimenta živjeti će i raditi tri i pol mjeseca u skučenim uvjetima modela svemirskog broda koji ima šest zasebnih odjeljaka u kojima su pripremljene; dnevna sobu, kuhinja, blagavaonica, toalet i kupatilo te kontrolna soba. Pored njih tu se još nalazi i simulator letjelice za slijetanje na Mars te mala liječnička ordinacija. Ova dva potonja modula koristiti će i druga ekspedicija čiji se početak 500 dana duge misije (MARS 500) očekuje krajem ove godine.

mars105_trening
Članovi posade MARS 105 prošli su zahtjevnu selekciju i treninge

Tijekom trajanja misije astronauti će proživljavati uvjete slične stvarnoj misiji kada do nje dođe kroz nekoliko desetljeća. Vremenski odmak pri radio vezi koji će iznositi i do dvadeset minuta, riješavanje problema uzrokovanih otkazom pojedinih uređaja na brodu, socijalne i društvene prilike među članovima posade u skučenim uvjetima i pri napornim psihofizičkim preprekama, zdravstvene probleme, održavanje malog zelenog vrta iz kojeg će uzimati dio hrane, upotreba konzerviranih namirnica, problem reciklaže vode i zraka... samo su neke od zadaća koje očekuju dobrovoljce koji pored toga moraju svakodnevno vježbati, održavati opremu i instrumente, obavljati znanstvena istraživanja i dr.

mars105_jednog_dana
Ovakvi eksperimenti omogućiti će stvarnu misiju na Mars u budućnosti

Cijelo vrijeme biti će nadzirani od strane "Zemaljskog" kontrolnog centra, poput stanara u "reality-showu" poznatog u javnosti kao "Big Brother". Treba spomenuti kako je "Big Brother- manija" nastala upravo na tragu sličnih eksperimenata iz osamdesetih godina kada su znanstvenici pokušali napraviti zdanje neovisno od okoline, sa svim aspektima neophodnim za preživljavanje bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Eksperimeti pod nazivom "BIOSPHERE 1 i 2" podrazumijevali su izgradnju nezavisnog ekosustava čije bi se inačice jednog dana mogle sagraditi na Mjesecu i Marsu. Realizacija istih bila je tek djelomična, a mediji su ubrzo shvatili kako se nekolicina ljudi u skučenom prostoru nadgledana kamerama može itekako dobro prodati milijunskom gledateljstvu..

MARS 105 kompleks nalazi se u sklopu istraživačkog odjeljka IBPM instituta u Moskvi. Obzirom na dobre pripreme smatra se kao bi šestorica dobrovoljaca trebala uspješno odraditi ciljeve misje.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži