Astronautika: misije


Kliknite na slike
sts134_pristajanje
Pristajanje raketoplana Endeavour na ISS
sts134_dobrodoslica
Susret astronauta iz svemirskog broda i postaje
sts134_termalne_ploce
Inspekcija termanih pločica
iss_30052011_teren
Prelet ISSa iznad naših krajeva 29 maja.
iss_29052011_zvijezde
Putanja ISSa i raketoplana među zvijezdama

NASAin raketoplan Endeavour, lansiran 16. maja, pristao je jučer u 12:14 na ISS. Nešto kasnije u 13:48, sat vremena prije planiranog termina, otvorena su hermetička vrata između svemirskog broda i postaje. Šestorica astronauta iz raketoplana ušla su u prostor ISSa gdje su se pridružili stalnoj šesteročlanoj posadi ISSa. Ukupno se sada u svemiru nalazi dvanaestero astronauta. Troje njih Dmitry Kondratyev, Cady Coleman i Paolo Nespoli vraćaju se ruskim Sojuzom na Zemlju 23. maja dok se šesteročlana posada Endeavoura od ISSa odvaja 30 svibnja.

Nakon obavljene inspekcije termičke oplate raketoplana uočeno je nekoliko oštećenja termalnih pločica no prema prvim analizama one neće predstavljati sigurnosni problem za posadu i letjelicu prilikom slijetanja. Inače, ovo je posljednja misija ove letjelice u svemir. Do kraja cijelog programa raketoplana preostao je još jedan let i to raketoplana Atlantis u ljeto ove godine.

U narednim danima misije astronauti će obaviti četiri svemirske šetnje te instalirati dvije milijarde USD vrijedan sklop Alpha Magnetic Spectrometer-2 namijenjen izučavanju nastanka svemira.

Tih dana 29. i 30. maja obje ćemo letjelice imati priliku vidjeti na našem nebu rano ujutro i to Međunarodnu svemirsku postaju; 29. maja od 04:20 do 04:25 a 30. maja od 04:42 do 04:48. Raketoplan Endeavour dvije minute ranije. Obje letjelice preljetati će iz smjera jugozapada prema jugoistoku. Vremena su izračunata za Viduline (centralna Istra), drugdje u Istri ona se mogu razlikovati za najviše nekoliko desetaka sekundi.

Zanimljivo je kako će ISS 29. maja proći neposredno pored Mjeseca i Jupitera te sjajne Venere nisko na jugoistoku a sličan će se scenario dogoditi i dan kasnije.

 



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...