Astronautika: misije

kliknite na slike
sts_134_a
Endeavoru prizemljen na najmanje sedam dana
sts_134_b
APU jedinica zbog koje je otkazan let Endeavoura, shematski prikaz

Posljednje lansiranje NASAina raketoplana Endeavour najavljeno za danas navečer, odgođeno je zbog sigurnosnih razloga, zasad na neodređeno vrijeme. Oko 750 tisuća ljudi, uključujući i predsjednika SAD, došlo je na Floridu da dožive „iskustvo života“ kako očevici komentiraju lansiranje raketoplana.

No bez nebeskog spektakla ostali smo i mi u Hrvatskoj. Da je sve proteklo prema planu iz naših bi krajeva dvadesetak minuta nakon polijetanja vidjeli raketoplan na nebu. No ne i samo njega već i odbačen vanjski rezervoar goriva kako leti blizu Endeavoura ka svojoj planiranoj destrukciji iznad Indijskog oceana. Sve to začinjeno sa iznimno sjajnim prolaskom Međunarodne svemirske postaje.

Ipak tehnički problem oko APU-1 (sustav za održavanje hidraulike i grijanje goriva) pokazao se znatno veći nego što se to u prvi mah mislilo te ga inženjeri nisu mogli otkloniti na lansirnoj rampi. Na raketoplanu postoje tri identična APU sustava, a da bi se misija uspješno odradila dovoljno je da je samo jedan od njih operativan, dok ostala dva rade u redundanciji spremni da uskoče u slučaju zakazivanja prvog. Sigurnosna procedura pri lansiranju nalaže da sva tri APU sustava moraju biti operativna prije početka leta.

Inače, do odgode lansiranja došlo je samo četiri sata prije paljenja raketnih motora. Astronauti su već bili u specijalnom autobusu (Astrovan) koji ih je prevozio do lansirne rampe za ukrcaj u svemirski brod. Oni su vraćeni i naredne dane provesti će na dodatnim treninzima u Houstonu.

Endeavour će u svemir najranije sredinom svibnja na svoj posljednji let u svemir. Njegovo je odredište ISS kamo će dopremiti dvije milijarde dolara vrijedan istraživački sustav Alpha Magnetic Spectrometar namijenjen istraživanju postanka svemira.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...