Astronautika: misije

Ruski pilotirani svemirski brod Sojuz TMA-01M uspješno je jučer u 08:54 sletio na tlo Kazahstana. Troje astronauta Scott Kelly, Alexander Kaleri i Oleg Skripochka odvojili su se svega nekoliko sati (05.27) ranije od Međunarodne svemirske postaje. Slijetanje je obavljeno bez problema, iako je na mjestu prizemljenja vladala prava snježna oluja. Spasilačka ekipa je s helikopterima MI8 i MI17 ubrzo pristigla do kapsule s astronautima i pomogla im da izađu iz nje. Ledena klima centralnog Kazahstana umnogome je otežavala rad spasilačke ekipe no cijeli je posao oko izlaska astronauta, njihova utopljavanja i transporta obavljena besprijekorno. Nakon preliminarnog lječničkog pregleda Ruski astronauti upućeni su u Zvjezdani grad kraj Moskve a američki astronaut direktnim letom za SAD.

Njih trojica činili su polovinu posade Ekspedicije 26 na ISSu gdje su proveli 159 dana.

Lansiranje sljedećeg Sojuza (Ron Garan, Andrei Borisenko, Alexander Samokutayev) u svemir, biti će obavljeno 09. travnja kako bi astronauti pristigli na ISS 12. travnja na 50-tu obljetnicu Gagarinova leta u svemir. Na ISSu su sada ostali Dmitry Kondratyev (RSA), Catherine Coleman (NASA) i Paolo Nespoli (ESA).

Kliknite na slike da se uvećaju tma01m-1
Sojuz TMA-01M neposredno pred slijetanje na Zemlju
tma01m-2 tma01m-3
Sojuz TMA-01M u trenutku slijetanja (lijevo od kapsule vide se tragovi rada retroraketa, padobran je još dijelom „napuhan“) Spasilački helikoper prilazi Sojuzu
tma01m-4 tma01m-5
Zimski uvjeti rada spasilačke ekipe s helikopterima Astronauti izlaze iz kapsule svemirskog broda
tma01m-6 tma01m-7
Zajednička fotografija Astronauti na putu kući (Oleg Skripochka)


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži