Astronautika: misije

kliknite na slike
sts133_end1
Discovery prilazi aerodromu KSC  na Floridi
sts133_end2
Neposredno prije nego će kotači dodirnuti asvalt
sts133_end3
Discovery rula po pisti KSCa
sts133_end4
Još samo koji metar prije ulaska u povijest

NASAin raketoplan Discovery s šestero astronauta uspješno je jučer u 17:57 sletio na pistu Kennedy-jeva svemirskog centra na Floridi. „Houston, ovdje Discovery, kotači zaustavljeni“ rekao je zapovjednik misije Steve Lindsey nakon što je raketoplan stao na pisti KSC-a.

I dok je jedne preplavio osjećaj uspjeha i sretnog okončanja misije, druge tuga radi završetka operativne upotrebe, treći su odahnuli; završena je inženjerska noćna mora s neumoljivim statističkim izračunom; raketoplan je složeni stroj s tehničkim omjerom pouzdanosti prije nastupa tragedije koji u najboljem slučaju iznosi 1:50. Prevedeno na jezik naše svakodnevice to bi primjerice značilo da nitko od nas ne bi preživio više od mjesec dana pri normalnoj upotrebi osobnog automobila! U 133 dosadašnja leta američkih raketoplana dogodile su se dvije tragedije.

Nakon 27 godina operativne upotrebe, 39 uspješnih letova u svemir pri čemu je prešao 241 milijun km i ukupo boravio 365 dana u svemiru Discovery je završio svoju svemirsku karijeru.

Discovery je u svemir odnio Hubbleov svemirski teleskop, „probijalo je led“ nakon tragedija raketoplana Columbia i Challenger, dopremio nekoliko ključnih modula na ISS, obavio prvo spajanje američkog svemirskog broda i ondašnje Ruske svemirske postaje MIR, prva žena zapovjednik misije bila je upravo na Discoveryu..

Sada će postati prvi preživjeli operativni raketoplan u muzeju (Washington).

Prije kraja ere raketoplana uslijediti će još dva lansiranja. Prema službenom redu vožnje u svemir najprije kreće Endeavour (april) a potom i Atlantis (jun), s reduciranom posadom od samo četiri člana. Nakon toga amerikanci će u narednih nekoliko godina putovati u svemir Ruskim letjelicama tipa Sojuz.

Početkom ovog tjedna iz Istre smo imali posljednju priliku golim okom na nebu vidjeti raketoplan Discovery. Nikada više ova letjelica neće krenuti u svemir, osim možda u filmovima.

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 3 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 3 dana ranije

Foto...