Astronautika: misije

kliknite na slike
c_lander
Kineski Mjesečev lander
c_rover
Kineski Mjesečev rover, obratite pažnju na drugi (različiti) tip rovera u pozadini
c_faze
Faze Kineskog programa robotičkog istraživanja Mjeseca
c_povratna
Misije uzimanja uzoraka Mjesečeva tla planirane za kraj desetljeća
c_orbiter1
Change 1 u Mjesečevoj orbiti
c_orbiter2
Change 2 završni radovi u laboratoriju prije lansiranja
Dugi niz godina informacije o Kineskom svemirskom programu dobijale su se na kapaljku. Kada smo iz takve praznine pokušavali dokučiti što se to planira u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta nerijetko smo se u nizu mogućih varijanti morali odlučiti na onu koja nam se osobno najviše činila prihvatljivom. No situacija se s protokom informacija u zadnje se dvije-tri godine mijenja. Kina se otvara svijetu a tamošnja svemirska agencija sada je i službeno objelodanila kako izgledaju njihova tri velika koraka u utrci robota na Mjesec. Treba ovdje napomenuti kako je od posljednje operativne tehničke tvorevine na Mjesecu prošlo ravno 35 godina! Nakon Ruske misije Luna24 na mjesecu 1976. niti jedan lander ili rover nije istraživao Mjesečevo tlo.

Kineski program robotičkog istraživanja Mjeseca ima tri faze;

1) istraživanja letjelicama iz orbite,

2) meko spuštanje na tlo i upotreba rovera,

3) meko spuštanje na tlo, uzimanje uzoraka i njihovo dopremanje na Zemlju.

Prvi dio programa već je realiziran. Letjelice Change 1 i 2 iz orbite snimile su Mjesečevo tlo i obavile razna druga istraživanja. Prva je kontrolirano srušena na Mjesec a druga se još uvijek  nalazi u operativnoj upotrebi. Zasad je neizvjesno hoće li se i nju obrušiti na Mjesec ili će nastaviti misiju dalje od njega.

Change 3 planirana za meko spuštanje na Mjesec krajem 2013. na njegovo će tlo dopremiti istraživački rover s mogućnošću analize sastava tla, radarom za mapiranje terena ispod vozila, kamerama visoke rezolucije, sustavom autonomne navigacije.. Ozbiljno se radi na modificiranoj misiji Change 3 koja bi krajem 2013. (ili početkom 2016.) bila lansirana na Mars s uključenim mekim spuštanjem na njegovo tlo i Mars roverom.

Letjelica Change 4 će na Mjesec 2014. ili 2015. Njezinim landerom spustiti će se robotičko vozilo. Obzirom da se na snimcima iz Kineskih laboratorija vide dvije različite vrste rovera na kojima se provode završna ispitivanja moguće je da rover u misiji Change 4 bude različit od onog u Change 3 misiji. U svakom slučaju Kiinezi će na Change 4 učiniti poboljšanja i neophodne preinake te postaviti još softiciraniju opremu. Rover iz ove misije trebao bi imati potpuno autonomiju kretanja koristeći vlastiti intelignetni sustav navođenja po terenu.

Change 5 i 6 najvjerojatnije neće koristiti rovere, već će njihovi landeri biti opremljeni sustavom uzimanja uzoraka Mjesečeva tla te posebnim modulom za njihovo dopremanje na Zemlju. Ove se misije planiraju za 2017., odnosno 2019. godinu.

Dosadašnji razvoj i rezultati Kineskog svemirskog programa ukazuju na studiozno projektiranje misija. Svaka faza istraživanja Mjeseca sastoji se od po dvije letjelice koje su koncepcijski i tehnički gotovo istovjetne. Vremenski odmak daje mogućnost „učenja na iskustvu“ i implementiranje novih tehnologija odnosno modifikacije i poboljšanja postojećih sustava. Ovakvo svojevrsno „dupliranje“ misija podiže i razinu sigurnog obavljanja pojedinih koraka u programu istraživanja Mjeseca u slučaju da jedna misija ne uspije.

Krajem ovog desetljeća završiti će robotički „gem, set, meč“ Kineza na Mjesecu. Nekako u to vrijeme oko Zemlje će orbitirati Kineska svemirska postaja druge generacije Tiangong-2, a modificirani svemirski brodovi Shenzhou trebali bi biti tik pred mogućnošću prvog leta oko Mjeseca. Oko 2025. Kineski astronauti spustili bi se na Mjesec.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 21 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...