Astronautika: misije

uran_voyager-2NASAina letjelica Voyager-2 proletjela je 24 januara1986. na 81.500km od površine Urana i pritom poslala prve i zasad jedine snimke ove planete iz neposredne blizine. Letjelica Voyager-2 lansirana je 20. kolovoza 1977. Na svojoj primarnoj misiji istraživala je Jupiter i Saturn a zatim joj je trajektorija usmjerena prema Uranu i Neptunu (1989.). Ova je letjelica i danas operativna i na Zemlju šalje podatke s granice Sunčeva sustava s udaljenosti od 14 milijardi kilometara.

U osmišljavanju i eksploataciji misije Voyager (dvije letjelice – blizanci) sudjelovao je i veliki popularizator astronomije Carl Sagan.

voyager_mock_up

Preletom Voyagera-2 pored Urana, na udaljenosti od 3 milijarde kilometara od Zemlje, otkriveno je mnoštvo njegovih prirodnih satelita (11), Uranovi prstenovi (9), zanimljivo magnetsko polje..

Fotografije monotonog Urana nisu naišle na prevelik medijski odjek, naspram koloritnih fotografija Jupitera i Saturna. Oba Voyagera na sebi nose zlatnu lp-ploču s ključnim informacija o našoj civilizaciji za slučaj da ju jednom negdje u svemiru presretne neka druga tehnološka, inteligentna vrsta.

U narednih nekoliko godina ne planira se niti jedna misija prema ovoj velikoj plinovitoj planeti.

 

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži