Astronautika: misije

kliknite na slike
almaz_brod
Shematski prikaz TKS-a
almaz_brod_skladiste
TKS u skladištu nakon 40 godina od proizvodnje
almaz_postaja_transport
Almaz nakon istovara na otoku Manu
almaz_postaja_orbita
Excalibur Almaz u Zemljinoj orbiti, umjetnički prikaz
sealaunch_odyssey
Ploveća platforma Odyssey Sea Launch konzorcijuma

Nakon dugih četrdeset godina skladišta Ruske NPO Mashinostroyenie napustile su dvije gotovo u cijelosti kompletirane svemirske postaje te nekoliko svemirskih brodova (TKS) za transport ljudi i opreme.

Privatna američka tvrtka Excalibur Almaz s uredima u Houstonu i Moskvi, u dogovoru s Ruskom tvrtkom NPO Mashinostroyenia otkupila je  sedamdesetih godina izrađene svemirske postaje i brodove. Nekadašnji tajni vojni projekti nikada nisu poletjeli u svemir iako su testiranja izvršena a opremanje istih praktično već bilo završeno. Četiri desetljeća kasnije u svijetu globalizacije događa se nekad nezamisliv scenario. Američka tvrtka iskoristiti će nekadašnje tajne Ruske vojne resurse za potrebe privatnog, komercijalnog svemirskog programa.

Excalibur Almaz sada mora odraditi složen postao zemaljskog testiranja i provjere kupljene opreme prije prvih opitnih letova u svemir. Prema navodima osnivača Excalibur Almaza, Arta Dula u njegovoj se tvrtci nadaju kako bi već 2013. bili spremni za lansiranje. Da je stvar ozbiljna i izvjesna govori i činjenica o potpisivanju ugovora s Sea Launch međunarodnim konzorcijem koji iza sebe ima već tridesetak lansiranja o rezervaciji i prilagodbi njihovih kapaciteta za lansiranje Almaz elemenata u svemir. Treba li reći da i Sea Launch koristi modificirane Ruske rakete tipa Zenit?

Održavanje svemirske postaje može biti profitbilno uz najmanje šest letova pilotiranih svemirskih brodova godišnje. Ruski TKS svemirski brodovi temelje se na tehnologiji sličnoj Gemini i Mercury kapsula, no oni su veći, dimenzionirani za tri astronauta i mogu se koristiti nekoliko desetaka puta!
Sama Almaz svemirska postaja u biti je tehnološki identična svemirskim postajama tipa Saljut, MIR i nekim elementima ISSa! Neke od prvobitnih svemirskih postaja Saljut bile su zapravo vojne postaje tipa Almaz.

Nisu poznati točni elementi ugovora o suradnji Excalibur Almaza, Sea Launch i NPO Mashinostroyenie kao ni točan iznos financijskih transakcija, no sigurno je kako će svi biti na dobitku. Nekad golobradi inženjeri a danas već poodavno umirovljenici NPO Mashinostroyenia napokon će ugledati kako njihov rad služi za ono čemu su podredili čitav svoj život. S druge strane neki drugi klinci imati će priliku ostvariti svoje eksperimente u uvjetima bestežinskog stanja, a svi će nakraju i zaraditi.

 



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...