Astronautika: misije

Kliknite na ilustracije
mer_a_positionMjesto slijetanja Spirita
mer_a_1
Spirit zakopan u pješčanoj zamci
mer_a_sim
Računalna simulacija situacije u kojoj se našao Spirit
mer_a_lab
Inženjeri u laboratoriju traže put izlaska iz pješčane zamke

Prošlo je dugih devet mjeseci otkada je 22. marta 2010. NASAin rover Spirit (MER-A) na Marsu posljednji puta komunicirao s Zemljom. Otada mu se gubi svaki trag. Letjelice u Marsovoj orbiti snimile su ovaj robot-rover, no iz tih se snimaka nemože razlučiti zašto se Spirit još uvijek ne javlja.

Sredinom proljeća 2009. Spirit je prilikom vožnje po Marsu upao u zagonetnu pješčanu zamku. Isprva se mislilo kao će se rover izvući za koji dan, no ubrzo je postalo jasno kako se Marsova površina odlučila opasno poigrati s njegovim životom. Prolazili su tjedni a ekipa za podršku u laboratorijama NASA sve je više uviđala ozbiljnost situacije u kojoj se robot našao. Nadolazeća zima, veoma nepovoljan položaj rovera i njegovih solarnih panela prijetili su ugrozom cijele misije. Rijetko se tko i sjetio da je Spirit na Mars sletio 04. januara 2004. Da je njegov inženjerski vijek bio predviđen na tri mjeseca operativnog rada. Nekako je postalo normalno da rover radi i nakon što je dvadesetak puta prevazišao tvornička očekivanja. Posljednji pokušaji izvlačenja Spirita dali su nadu. Rover se nakon višemjesečnog stajanja u pijesku napokon vidno pomaknuo. No to je bilo sve što se moglo učiniti prije dolaska duge i ledene Marsove zime. Rover se ubrzano hladio, razina raspoložive električne energije približavala se kritičnoj točci a onda je rover ušutio.

John Callas, manager projekta Mars rovera kaže kako svakodnevno osluškuju i pozivaju Spirit da se javi. Iako se Sunce već mjesecima svakog dana nalazi sve višlje i višlje iznad Marsova horizonta, iako Spiritovi solarni paneli primaju sve više sunčeva svjetla (čitaj električne energije) robot i dalje šuti. Dugih devet mjeseci nadanja još uvijek ne znači i kraj misije, no ne uspije li se rover javiti u narednih tri do četiri mjeseca to će gotovo sigurno značiti da nije preživio kobnu zimu na Marsu.

U slučaju da Spirit ipak oživi, bio bi to trenutak za pamćenje i slavu. Znanstvenici, mediji, javnost pa i svi mi koji smo na ovaj ili onaj način nekako osobno uključeni u ovu svemirsku odiseju – odahnuli bi. No u tom slučaju Callas je unaprijed oprezan; Spirit je tijekom ovih šest godina teško osakaćen, duga zima zasigurno će izvan stroja staviti još pokoji komad opreme. Njegovo zdravlje ili bolje rečeno učinkovitost biti će u najmanju ruku - smanjena. Ipak, sedam godina rada od prvih pristiglih fotografija s Spirita daje nam obvezu da se podsjetimo vremena početka moderne povijesti istraživanja drugih svjetova pokretnim tehničkim tvorevinama. Jednog dana kada ljudi budu živjeli na Marsu, lokacija u Gusev krateru biti će Spiritov muzej.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...