Astronautika: misije

NASAina letjelica Cassini koja istražuje Saturn i njegove prirodne satelite ponovo je operativna. Nakon uočenih tehničkih problema početkom ovog mjeseca, letjelica se prebacila u tkz. sigurnosni mod rada, bez ikakovih znanstvenih istraživanja. Kontrolori misije uspjeli su u međuvremenu ponovo osposobiti letjelicu i ona od narednog tjedna započinje provoditi puni opseg istraživanja.

cassini_s2
Cassini u orbiti oko Saturna

Prilikom „liječenja na daljunu“ nisu ustanovljene nikakove pogređke koje bi mogle nepovoljno utjecati na rad letjelice i njezinih sustava tijekom narednog vremena. Računalo je sada prekonfigurirano i sve radi bez problema, izjavili su iz kontrole misije.

Letjelica Cassini lansirana je 1997., a zadnjim produženjem misije NASA je osigurala sredstva za njezino praćenje i rad znanstvenog tima najmanje do 2018.

Još o letelici Cassini

Sve o misiji Kasini

"Cassini" u vodenoj pari

Kasini misiji će (najverovatnije) biti odobren još jedan produžetak. I to kakav. Nakon isteka prvog produžetka 2010. godine misija se nastavlja čak do 2017. godine. Letelica je u dobrom zdravstvenom stanju ...



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...