Astronautika: misije

Čini li Vam se da je odvoz smeća skup? Cijena koju plaćamo za uklanjanje Zemaljskog smeća prava je sitnica prema dvije milijarde dolara koliko bi trebalo stajati Ruski čistač svemirskog otpada.

nps

U Zemljinoj orbiti nalaze se stotine i stotine isluženih satelita koji ničemu ne koriste te doslovce predstavljaju svemirsko smeće. Posljednjih se godina vodi briga o očuvanju svemirskog prostora od daljnjeg zagađivanja, postoje i inicijative da se na veće letjelice ugrade raketni potisnici kako bi na kraju misije iste „gurnuli“ natrag prema Zemlji. Osim letjelica koje posjeduju toplinski štit sve su druge osuđene na izgaranje (uništenje) pri ulasku u atmsferu.

No ono što je učinjeno –učinjeno je i sada štetu treba sanirati. Letjelice na klasični raketni pogon nemogu riješiti problem svemirskog smeća, no specijalna platforma s nuklearnim raketnim pogonom – može! Naime sateliti se nalaze na veoma raznilikim putanjama i njihovo hvatanje letjelicom na klasični raketni pogon praktično je neizvediv posao zbog nemogućnosti nošenja tako velikih količina goriva.

Letjelica s nuklearnim pogonskim sustavom imala bi dovoljno goriva i manevarskih sposobnosti pohvatati svemirski otpad te ga kontrolirano usmjeriti u niže slojeve atmosfere gdje će izgorjeti. S vodstvom Energie (Vitaly Lopota) slaže se i Anatoly Perminov, direktor Ruske svemirske agencije. Postoji tržište i postoji problem koji treba riješiti, mi ćemo ponuditi opciju čišćenja Zemljine orbite od većih dijelova „krupnog otpada“, poručuju iz Energie i Roskosmosa. Kada svemirski čistač bude lansiran njegov će operativni vijek biti najmanje 15 godina, a za to vrijeme posao mu je osiguran.

Ruska Energija upravo je ovih dana objavila plan usvajanja operativnog nuklearnog raketnog pogona do 2020. Isti bi trebao poslužiti za pomalo avanturističke svemirske odiseje ljudi dijelm Sunčeva sustava, no očigledno da će praktičnu primjenu imati i tek kojih nekoliko stotina kilometara iznad naših glava.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...