Astronautika: misije

mars_most1
Rasjed na Marsu s prirodnim mostom

NASAina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ne prestaje nas oduševljavati prizorima s njegove površine. HiRISE kamera visoke rezolucije sposobna je na površini crvene planete uočiti i veoma male detalje poput solarnih panela landera i rovera koje je ljudska vrsta poslala na Mars. Pri svakoj orbiti oko Marsa MRO neumorno fotografira tamošnji pejzaž. Na upravo pristiglim snimkama uočava se dugi, veliki rasjed koji je na jednom dijelu povezan svojevrsnim mostićem. Znanstvenici MRO misije zasad nemogu točno reći radi li se o nasipu ili o pravom prirodnom mostu koji povezuje dvije strane rasjeda.

mars_most2
Detaljnija fotografija mosta na Marsu

Kelly Kolb iz HiRISE tima kaže da je najvjerojatnije riječ o pravom mostu. Što je izdubilo njegov donji dio, je li riječ o vodi (?) koja je nekad tekla ovim rasjedom ili naprosto o propadanju donjeg dijela mosta zbog pomicanja tla znati ćemo tek kada dobijemo fotografije učinjene pod drugim kutem.

mars_most3
Slična kreacija prirodnog mosta u Jordanu

Most bi mogao izgledati poput jedne slične prirodne kreacije na Zemlji.. U tkz. Mjesečevoj dolini u Jordanu postoji nešto što bi najviše moglo odgovrati onome što je MRO zapazi na Marsu. Gledajući ovu kreaciju iz orbite, nimalo ne bi bilo čudno da se tu pored nje nalazi neko terensko vozilo s dvoje mladih na mostu  u romantičnom zagrljaju kako pogledavaju svijet oko sebe koji nam svaki dan sve više nalikuje na drugi planetarni dom.

 



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...