Astronautika: misije

sojuz_tma_landing
Slijetanje svemirskih brodova tipa Sojuz-TMA u Kazahstan

Astronauti Fyodor Yurchikhin, Douglas Wheelock i Shannon Walker morati će četiri dana ranije kući nego što je to prvobitno planirano. Prema priopćenju iz Ruske kontrole leta razlog ranijeg povratka troje astronauta nije tehničke već ovozemaljske prirode.

Kazahstan je 01. i 02. decembra domaćin sumita OSCE koji se održava u Astani. Kako ne bi došlo do preklapanja avionskih letova izaslanstava OSCE sudionika i slijetanja svemirskog broda Sojuz TMA-19, astronauti moraju sletjeti 27. novembra umjesto ranije planiranog 30. novembra.

Naime, slijetanja svemirskog broda Sojuz obavljaju se na teritoriju Kazahstana, nedaleko grada Arkalyk. Za vrijeme slijetanja Sojuza zračni promet iznad Kazahstana zatvara se za sav avionski promet radi sigurnosti letenja. Sojuz TMA-19 je 109. po redu svemirski brod toga tipa otkako su prvi letovi započeli 1967. godine.

Fyodor Yurchikhin, Douglas Wheelock i Shannon Walker članovi su Ekspedicije 25 na ISSu. Nakon njihova uranjena povratka na Zemlju u svemiru i nadalje ostaju njihovi kolege Oleg Skripochka, Alexander Kaleri i Scott Kelly.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži