Astronautika: misije

spacex_falcon
Na lansirnoj rampi

Američki SpaceX odgodio je ispitno lansiranje teretnog broda Dragon (Zmaj) „odmah nakon 07. prosinca“. Iako je prema planu lansiranje trebalo biti obavljeno početkom studenog, ono je najprije odgođeno za 18. studeni da bi sada bilo pomaknuto u prosinac.

Prema izjavama iz SpaceX konzorcijuma u privatnom vlasništvu, odgodu lansiranja uzrokovalo je kašnjenje starta rakete Delta s vojnim teretom, zbog koje je US Air Force tražio pomicanje datuma lansiranja Falcon-9 rakete a s njom i svemirskog broda Dragon. Nadalje tu je i lansirni prozor raketoplana Discovery zbog kojeg se u SpaceX moraju prilagoditi novim vremenskim terminima.

dragon_
Svemirski brod Dragon u zemljinoj orbiti

Neplanirana i tehnički neuvjetovana odgoda poslužiti će za dodatna testiranja rakete i njezinih sustava kako bi šanse za uspjeh bile još i veće, kaže glasnogovornik SpaceX-a Kirstin Brost.

dragon_orbit
Odvajanje raketnih stupnjeva rakete Falcon

Nadalje, u SpaceX još uvijek nisu dobili službenu dozvolu od Federal Aviation Administration za povratak i slijetanje svemirskog broda Dragon. Iako je riječ o formalnosti taj dokument mora biti odobren.

dragon_parachutes
Slijetanje Dragona pomoću padobrana

Nakon lansiranja Dragon će oko Zemlje napraviti jednu do tri orbite a zatim pooću vlastitih raketnih motora krenuti natrag na Zemlju ili bolje rečeno – na more. U završnoj fazi slijetanja meko prizemljenje omogućavaju padobrani. Brzina propadanja je ipak prevelika za tvrdo slijetanje na zemlju te je kao medij prihvata kapsule odabrana voda.

U pronalaženju i spašavanju Dragona kada sleti na morsku površinu uključiti će se i jedan od NASAinih spasilačkih brodova koji se inače koriste za spašavanje raketnih boostera raketoplana. SpaceX konzorcij ima ugovor s NASA i veoma ambiciozne planove oko lansiranja bespilotnih (teretnih) ali i pilotiranih inačica svemirskog broda Dragon za opskrbu ISSa ali i privatne letove u svemir.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...