Astronautika: misije

vss1
Enterprise neposredno nakon odvajanja od aviona nosača Eve

Privatni svemirski brod Enterprise položio je jučer veliki test uspješno sletjevši na pistu svemirske luke u pustinji Mojave (SAD).

Svojevremeno je pilot Zoran Modli u svojoj knjizi „Piste u noći“ letenje približio javnosti jednostavnim a ipak pilotskim riječnikom. Na kraju knjige stajalo je kako su polijetanje i let nešto što prosječna, obrazovana osoba može savladati u svega nekoliko sati obuke, no da je sigurno slijetanje trenutak zbog kojeg se piloti i letjelice pomno obučavaju i ispituju godinama..

vss2
Enterprise u letu iznad pustinje Mojave u SAD

Taj najteži zadatak sada je ostvaren a tvrtka Virgin Galactic nalazi se na korak do početka svemirskih letova za turiste po cijeni od 200.000USD.

Enterprise je najprije ispod trupa velikog matičnog aviona (Eve) podignut na visinu od 13.700m da bi zatim usljedilo njegovo odvajanje, samostalan let i uspješno slijetanje na pistu.

vss3
Enterprise prilikom izvođenja manevara u zraku

Za komandama Enterprisea bili su piloti Pete Siebold i Mike Alsbury koji će najvjerojatnije pilotirati i prvim sveirskim letjelicama ove letjelice koja u naravi predstavlja simbiozu aviona, sveirskog broda i jedrilice. Svi sustavi letjelice odradili su svoj posao bez pogreške te je Richard Branson osnivač Virgin grupacije nakon slijetanja izjavio kako više ni nebo nije limit te da slijede daljnji radovi kako bi letovi preko 370 osoba koje su već uplatile predujam počeli na vrijeme tijekom naredne godine.

O ozbiljnosti projekta i njegovoj transformaciji iz snova u stvarnost možda najbolje govori podatak kako se dosad izvelo 40 opitnih letova. Eventualna pogreška ili previd pri ovakvim poslovima veoma bi lako uništili tvrtku, godine mukotrpnog rada a samu ideju svemirskog turizma odbacili pokoju godinu dalje u budućnost.

 

Još nekoliko članaka na ovu temu

Privatno u svemiru

SpaceShipOne osvojio nagradu X Prize

Želite li da putujete u svemir?

(04.02.2008.) Komentari. 28.05.2008. ako dobijem na loto-u idem sigurno i vodim nastavnicu fizike!! Da li moze neko da mi kaze nesto o tim zvucima? ...

Turistički avion u svemiru za 18 mjeseci | Astronomski Magazin

2 окт 2010 ... Prema riječima milijunaša Richarda Bransona Virgin Galactic će za godinu i pol dana biti spreman krenuti na prvu turističku svemirsku vožnju ...

Najvazniji dogadjaji 2004.

...ugovora sa britanskim milionerom Richard Bransonom, vlasnikom "Virgin Atlantic Airlines" o stvaranju kompanije "Virgin Galactic", prve kompanije na svetu ...


 



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 11 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...