Astronautika: misije

Prema riječima milijunaša Richarda Bransona Virgin Galactic će za godinu i pol dana biti spreman krenuti na prvu turističku svemirsku vožnju svemirom.

Kliknite na sliku
vg1-510

Profil leta Virgin Galakticova svemirskog broda

Ono što je prije nekoliko godina bilo predmet podsmjeha i odmahivanja rukom pomalo počinje biti stvarnost. Turistički letovi specijalnim „avionom“ u svemir po cijeni od 200.000 USD više nisu fikcija. Inovativna kombinacija dvije specijalne letjelice, aviona nosača White Knight-2 te svemirskog broda Spaceship-2 očigledno predstavlja pobjednički dizajn u pravoj, pristupačnoj komercijalizaciji svemirskih letova. Doduše treba reći kako se ne radi o svemirskom brodu tipa ruskih Sojuza ili američkih raketoplana već o svemirskom avionu sposobnom da u svojevrsnom balističkom letu dostigne visinu od preko 100km. Dvoje pilota-astronauta i nekoliko putnika u ne odveć skučenoj kabini s raskošnim prozorima moći će nakratko uživati u bestežinskom stanju i pogledu na matični planet onako kako to vide i „pravi“ astronauti.

vg2
Unutrašnjost Spaceship-2 u kojoj će sjediti astronauti-turisti

Sam plan leta podrazumijeva da White Knight-2 poput aviona dosegne visinu od 15-16km, u tom trenutku manja letjelica prikačena ispod njega Spaceship-2 pali raketni motor i ubrzava dovoljno za balističku trajektoriju kojom dostiže visinu 100km plus 1m koje se područje shematski karakterizira kao početak svemira.

Burt Rutan glavni inženjer i dizajner letjelica kaže kako se SpaceShip-2 nalazi u završnoj fazi izgradnje te kako će početkom naredne godine krenuti u završna tehnička i letna ispitivanja prije komercijalne upotrebe.

Virgin Galactic je dosad prikupio uplate od preko 330 zainteresiranih kandidata te na kontu računa za letove u svemir ima preko 45milijuna USD!

Branson, Rutan i ekipa gledaju i dalje u budućnost te se u njihovim vizijama za vrijeme koje dolazi nalaze i svemirski hotel u Zemljinoj orbiti te letjelica za turističke letove oko Mjeseca. S obzirom na dosad pokazano ove planove možemo gledati s podozrenjem svakako ali nikako odmahnuti rukom. Milijun i nešto sitno kuna za let u svemir zaista nije previše, imajte to na umu ako upecate sedmicu ili devetku na lotu..

Želite li da putujete u svemir?

(04.02.2008.) Kratak filmi o letu u svemir

Novi izazovi u svemirskom biznisu

Letite Virgin Galacticom! Bacite pogled sa visine od 80 milja! ... „Virgin Galactic" kaže da je samo od kapara do sada inkasirao preko $44 ...

Enterprise poletio s posadom

Suborbitalni svemirski brod Virgin Galactica - Enterprise poletio je 15. jula po prvi puta s dvočlanom posadom u kabini i u cijelosti ...

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...