Astronautika: misije

Opportunity, NASAin neumorni robot-geolog, pronašao je novi meteorit na Marsu. Najvjerojatnije je riječ o željeznom meteoritu, čije su dimenzije reda veličine stolnog računala.  Rover će se sada posvetiti istraživanju nepravilne stijene koja je na Mars pala prije tko zna koliko vremena. Pješčano tlo i geološko-klimatski uvjeti koji vladaju na Marsovoj površini omogućavaju pronalazak meteorita u veoma dobrom stanju. I rover i meteorit nalaze se na području Meridiani planum gdje je tijekom posljednjih godinu dana pronađeno, ili bolje rečeno  - slučajno se naletjelo!?, na nekoliko sličnih meteorita, pa je cijela dolina prozvana „Zlatnom dolinom“ ili „Dolinom meteorita“. Istraživanje meteorita i njihov pronalazak nisu bili izgledni prije desetak godina za vrijeme planiranja misije rover-robota iz programa MER, no stjecajem okolnosti saznanja o brojnosti, obliku, sastavu i učestalosti meteorita na površini crvene planete daju nam neočekivane bonus rezultate istraživanja.
Trodimenzionalna fotografija meteorita „Crveni otok“ na Marsu

Matt Golombek iz Mars Exploration Rover tima također smatra da je po svemu sudeći riječ o željeznom meteoritu koji je zasad dobio neslužbeni naziv  “Oileán Ruaidh” (Crveni otok).

opportunity_meteorit_22092010_a
Opportunityjev pogled izbliza na meteorit „Crveni otok“

Meteoriti učestalo padaju na planete pa tako i na Zemlju, no znatno ih je lakše naći na ogoljenom i pustom predjelu bez vegetacije kao što je to slučaj s Marsom. Manje je poznato da su u ne tako davnoj prošlosti upravo željezni meteoriti bili jedini izvor vrhunskog materijala za izradu hladnog oružja.

opportunity_meteorit_22092010_b
Opportunityjev pogled izbliza na meteorit „Crveni otok“

 


Komentari  
Slavko MK
0 #1 Slavko MK 09-08-2011 08:09
Od svih planeta suncevog sistema najinteresantan mi je Mars!!
Posto je najblizi po Venere Zemlji, a je i najpristupacan za coveka.
Pre neki dan strucnjaci NAS-e su izjavili da su otktil tekucu slanu vodu na MARSu - odlicnao !
Jas sam pretpostavljao da ispod povrsine Marsa postoji poveca kolcina tekuce vode !!
I eto retpostavka se ostvarila !

P.S.
Kakve naocale treba da se koriste za glednje ovih slika u 3-D ?
Dodaj komentar