Astronautika: misije

 enterprise_15072010
Enterprise u prvom letu s posadom

Suborbitalni svemirski brod Virgin Galactica - Enterprise poletio je 15. jula po prvi puta s dvočlanom posadom u kabini i u cijelosti ostavario uspješan testni let. Peter Siebold i Michael Alsbury nalazili su se tijekom cijelog leta u trajanju od preko šest sati u kabini Enterprise-a, dok su u matičnom avionu-nosaču WhiteKnightTwo (Eve) posadu činili Mark Stucky, Peter Kalogiannis i Brian Maisler.

Enterprise se u ovom testnom letu nije odvajao od matičnog aviona Eve. Bio je ovo treći po redu let Enterprisea, odnosno prvi s posadom u kabini. Ekipa iz Virgin Galactica izjavila je kako su Siebold i Alsbury uspješno isprobali mnogobrojne tehničke sustave u kabini svemirskog broda za kojeg se nadaju kako će tijekom ove i naredne godine nakupiti dovoljno sati samostalnog leta kako bi 2011. ili 2012. započela era komercijalnih suborbitalnih letova.

Enterprise prema specifikacijama može na suborbitalni let ponjeti osmero ljudi, dvoje pilota i šest putnika koji će zadovoljstvo bestežinskog, svemirskog, iskustva platiti 200.000USD.

Will Whitehorn voditelj Virgin Galactica kaže kako u ovom trenutku nemogu odrediti točan datum početka komercijalne upotrebe njihovih letjelica no kako se nada da će prvi svemirski putnici u njemu sjediti već naredne godine.

Sudeći prema dosad uloženom znanju, trudu i novcu te postignutim rezultatima era „pristupačnog“ svemirskog turizma pomalo prestaje biti fikcija i postaje stvarnost..



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...