Astronautika: misije

Japanski znanstvenici otvorili su kapsulu s uzorcima asteroida Itkokawa pristiglu bespilotnom svemirskom letjelicom Hayabusa sredinom lipnja. Prema prvim rezultatima u njoj se nalaze uzorci materijala što se jasno vidi i na snimcima unutrašnjosti malog kontejnera kapsule. Još nije ispitano jesu li to zaista uzorci stari milijardama godina i jesmo li nakon sedam dugih i teških godina trajanja misije napokon, po prvi puta u povijesti dobili materijal s nekog drugog nebeskog tijela osim s Mjeseca ili ne.

hayabusa_kapsula
Unutrašnost Hayabusine kapsule s uzorcima asterioda Itokawa

Sada slijedi ispitivanje tih malenih komadića materijala, a točni rezultati biti će poznati kroz nekoliko tjedana. Prema nekim izvorima veličina i oblik vidljivih uzoraka je u najmanju ruku čudna i moguće je da potječu i s Zemlje. Ta mogućnost, iako pomalo nevjerojatna, da su uzorci zaostali u kapsuli još od vremena prije lansiranja ili da su u nju dospjeli tijekom ili nakon slijetanja temelji se na obliku i veličini istih. Naime, prema predviđenom scenariju Hayabusa je prilikom veoma bliskog približavanja asteroidu Itokawa u rujnu 2005. trebala na nj ispaliti mali projektil koji je imao zadatak podignuti prašinu s površine. U tim trenucima vrata kapsule se otvaraju i u nutra ulazi nekoliko miligrama materije – dovoljno za analize materijala u zemaljskim laboratorijima. Analizom telemetrije nije jasno je li se to odigralo kako je bilo zamišljeno ili ne. Poznato je kako je sonda obavila i slijetanje na površinu asteroida iako to nije bilo predviđeno. A činjenica da su uzorci „drugačiji“ nego što se predviđalo vrlo lako može biti i kriva procjena nekih znanstvenika o tome da kapsula ne sadržava dijelove asteroida. Istovremeno jasno je i kako nezamo kako bi oni trebali izgledati jer ih (bar do sada) nikada nismo vidjeli.

h2
Hayabusa skuplja uzorke na asteroidu, računalni prikaz

Hayabusa je konstruirana i lansirana tijekom 2003. od strane Japanske svemirske agencije – JAXA. U bizinu asteroida Itokawa pristigla je rujna 2005.te tijekom dva i pol mjeseca obavila znanstvena istraživanja. Dvije godine kasnije krenula je na dug i neizvjestan put prema Zemlji, a zbog mnogobrojnih tehničkih problema povratak je potrajao nekoliko godina duže od predviđenog. Slijetanje (kraj misije) odigrao se sredinom prošlog mjeseca iznad Australske pustinje Womera.

h3
Asteroid itokawa snimljen iz blizine

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...