Astronautika: misije

BalonSutrašni dan (subota, 3. jul) mogao bi biti istorijski za astronautičare Hrvatske, pa i za celu zemlju. Tog dana, sa planine Japetić, planirano je puštanje specijalnog balona koji treba da poleti do visine iznad 30 kilometara. Taj projekat je prvo poglavlje na putu jedne zemlje da lansira svoj prvi satelit.

O tome smo imali prilike da čujemo neke planove na prošlogodišnjem kampu na Letenki.

Evo kratkog opisa projekata sa stranica http://www.astronautika.com/ :

Projekt Balon

"Projekt balona za visinska atmosferska istraživanja pretpostavlja osmišljavanje, izradu, lansiranje i eksploataciju sustava balon-instrumentalni modul uz dvosmjerni prijenos podataka tijekom leta s kontrolnim centru na Zemlji, u realnom vremenu.

Zadaća je balona da podigne instrumentalni modul na visinu od 29 km do 37 km. Na nosivom užetu kojim je instrumentalni modul pričvršćen za balon, smješten je padobranski sustav za mekano prizemljenje instrumentalnog modula tijekom povratka na Zemlju.
Instrumentalni modul nalazi se u zatvorenom kućištu gdje je smješten set znanstveno-istraživačkih i edukacijskih komponenti uključujući i telekomunikacijske uređaje i antene.

Planirana su tri lansiranja ovog sustava tijekom 2009. godine, uključujući i jedno eksperimentalno lansiranje.

Autonomni sustav balon-instrumentalni modul dopremiti će veći broj instrumenata, uključujući i kamere visoko iznad Zemlje. Po prvi puta Hrvatska  se na taj način uključuje u konkretna svemirska istraživanja u tkz. graničnom području između Zemlje i svemira.

Radni naziv projekta Balon je HISTRION."

Redovni čitaoci AM već naslićuju da iza čitavog projekta stoji ekipa Marina Tumpića, odnosno AU "Vidulini", Istra, Hrvatska. Nadamo se uspehu, očekujemo prve izveštaje u toku sutrašnjeg dana.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...