Astronautika: misije

799px-Phoenix_Twilight
Feniks (umetnička predstava)

NASA je upravo objavila agencijsku vest koju su svi već poodavno očekivali: naime, konačno je i definitivno stavljena tačka na sve napore Nasinih stručnjaka da ponovo uspostave kontakt sa "Phoenix Mars Landerom" koji se već drugu godinu nalazi u bespućima severnog pola Crvene planete. Zvaničnici iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL) iz Pasadene, Kalifornija, obavestili su javnost da su svi pokušaji da se kontaktira lender bezuspešni, a da slike načinjene iz orbite sugerišu da je led teško oštetio njegove solarne panele.

"Phoenix" je sleteo na Mars na današnji dan, 25. maja 2008. godine i uspešno radio i obavljao naučne zadatke pet meseci - dva meseca duže od planiranog - sve dok sunčeva svetlost na dalekom severu nije postala preslaba za održavanje potrebnog nivoa energije. Njegov zadatak je bio potraga za mikrobima na Marsu i pokušaj da se na licu mesta utvrdi istorija tamošnje vode.

"Phoenix" je inače bio šesti uspešni od sedam Nasinih pokušaja da slete na Mars, a ujedno i poslednji (nakon njega nije više bilo pokušaja). Pored toga, bio je to prvi lender koji se spustio i slao podatke iz polarnog regiona Marsa.

PheonixOnMars
Feniks, snimak načinio MRO iz orbite  oko Marsa

Mada lender nije bio predviđen da preživi marsovsku oštru zimu, prebacivanjem letilice u "save mode" davalo je šansu da bi kasnije komunikacija sa njim mogla da se uspostavi, ali pod uslovom da solarni paneli uspeju da makar minimalno napune akumulatore tokom narednog proleća. Međutim, lokacija sletanja se nalazila u delu planete koji je tokom zime permanentno pokriven ledenom kapom, pa je iz orbite uočeno da se lender nalazi potpuno prekriven suvim ledom. Procenjeno je da je količina CO2 leda na površini letilica bila oko 30 grama/cm2, što je napravilo ledenu "koricu" debelu čitavih 20 cm. To je bila težina koju solarni paneli nisu mogli da izdrže jer nisu ni projektovani za to, te su se jednostavno slomili.

Tokom ove godine, pokušaji za uspostavljanje bilo kakvog kontakta otpočeli su 18. januara i nastavljeni u februaru i aprilu, ali se sve završavalo neuspehom, pa je ova konačna odluka Agencije zapravo i bila očekivana.

 

Feniks

Phoenix nije uskrsnuo

Feniks se ne javlja

NASAin nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne daje glasa da je preživio studenu Marsovu zimu. NASAin nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne ...

'It will be a real nail-biter on May 25, 2008, for engineers, as the Phoenix spacecraft performs a series of challenging maneuvers right before it lands on ...

Nasa JPL Phoenix Mars Lander HD Animation

Developed in the summer of 2004, this animation visulaizes launch in August 2007 and entry, descent, and landing of the Phoenix Mars Mission in May 2008. ...
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...