Astronautika: misije

Robot-rover Spirit više se ne javlja s Marsa. Prema riječima Johna Callasa iz NASAina Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni, negdje između 22. i 30. marta ovaj robot-geolog najvjerojatnije je ušao u stanje hibernacije poradi nedovoljne količine električne energije. Rover je programiran da u ovakvom slučaju obustavi sve znanstvene ali i komunikacijske aktivnosti sve dok se stanje napunjenosti akumulatora ne podigne na zadovoljavajuću razinu. Posljednja osluškivanja radio-komunikacija s površine „crvene planete“ od strane Mars Odysseya u orbiti Marsa nisu urodila plodom. Spirit je u programiranoj kliničkoj komi i tako će najvjerojatnije ostati tjednima ili mjesecima. Callas i ekipa koja vodi brigu i Spiriti nadaju se kako će rover ipak uspjeti preživjeti dugu Marsovu zimu na južnoj polutki gdje se Spirit nalazi

Prošle godine u maju Spirit je nenadano upao u pješčanu zamku na Marsu. Višemjesečna nastojanja da ga se izvuče nisu urodila plodom. Tračak nade dospio je prije par mjeseci kada se Spirit uspio vidno pomaknuti, no za izlazak iz pješčanog nanosa više nije bilo vremena zbog njegova nepovoljna položaja na Marsu - sve manjeg broja Sunčanih sati dostupnih za punjenje akumulatora putem solarnih panela.

NASA je tada odlučila sve napore usmjeriti na spašavanje rovera tijekom duge, ledene zime. Spirt je na Mars dospio u siječnju 2004. godine s ciljem da tamo odradi tromjesečnu misiju. Nakon više od šest godina i on i njegov tehnološki blizanac Opportunity i dalje su operativni. Spirit je dosad preživio nekoliko Marsovih zima, no tada je bio pokretan pa su kontrolori misije pažljivo pozicionirali rover kako bi njegovi solarni paneli bili usmjereni i nagnuti pod povoljnim kutem za prikupljanje Sunčeve svjetlosti, što sada nije slučaj.

Mars Odyssey svakog će tjedna u predviđeno vrijeme osluškivati slabašni signal s Spirita. Nitko nezna može li rover preživjeti uvjete u kojima se našao. U narednim tjednima Spiritova elektronika biti će izložena sve hladnijim uvjetima u kakvima nije nikada ni testirana i koje najvjerojatnije nemože izdržati, no dosadašnja iskustva govore kako se na Marsu povremeno događaju „čuda“ pa se i kontrolori misije nadaju još jednom u Spiritovom slučaju. Preživi li Spirit upravo nekim čudom biti će to velika pobjeda tehnike i tehnologije te ljudske domišljatosti ali i važan podatak u projektiranju novih misija na Mars i druga tijela Sunčeva sustava.

Na drugoj strani planete Opportunity marljivo radi bez većih problema, a Mars Phoenix Lander se i dalje ne javlja negdje iz proljetnih (ne)prilika Marsova sjevernog polarnog kruga. I on je svojevremeno prestao s radom upravo zbog zahtjevnih klimatskih prilika na Marsu, skoro kao pa onih koje očekuju Spirit u narednom vremenu.

Kada navečer, skoro u zenitu, na zvjezdanom nebu ugledate sjajnu crvenkastu „zvjezdicu“ (Mars) znajte da se tamo negdje u dubokoj, programiranoj, komi nalazi izaslanik ljudske vrste a na njemu i nekolicina imena ljudi iz Hrvatske koji su učestvovali u ovoj misiji putem edukacijskom projekta „Pošalji moje ime na Mars“!

Još

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...