Astronautika: misije

Europska svemirska agencija objavila je rezultate natječaja nove svemirske misije koje će Europljani realizirati oko 2020. godine.

esa-euclid_1
Računalni model letjelice Euclid

ESAin „Science Programme Committee" objavio je kako se nakon svih dosad provedenih selekcija između čak 52 projekta sada u završnici utrke nalaze tri projekta;

Euclid, Solar Orbiter i PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars). Ove misije imaju u planu istraživanje tamne tvari i energije, potencijalno nastanjive planete drugih zvijezda te istraživanje našeg Sunca. Lansiranje prve od njih predviđeno je nakon 2017. godine. Sva tri kandidata ulaze sada u fazu točnog definiranja misja. Ovo je završni korak prije nego se u „fotofinišu" odaberu dvije misije za koje će se osigurati financijska sredstva!

Euclid će pokušati dati odgovore na fundamentalna pitanja suvremene astronomije i kozmologije o prirodi i svojstvima te mapirati svemir u potrazi za tamnom materijom i energijom.

PLATO će se pozabaviti distribucijom i svojstvima planeta drugih sunaca, te možebitnim kandidatima za podržavanje života među njima. Solar Orbiter približiti će se Suncu na svega 70 milijuna km i omogućiti pogled na polarna predjela o kojima tako malo znamo.

esa-euclid-2

Područje istraživanja misije Euclid (u usporedbi s postojećom letjelicom Kepler)

Lennart Nordh iz Swedish National Space Board kaže kako je selekcioniranje misija veoma zahtjevan i težak posao. Ima toliko dobrih ideja ali mi moramo odobriti samo dvije za koje možemo osigurati financijska sredstva. U tom smislu ekipi troje izabranih predstoji teška borba da dokažu kako su upravo njihovi projekti ti koji zaslužuju da postanu stvarnost za manje od desetljeća. Konačna odluka o dvojici pobjednika biti će poznata sredinom naredne godine i tada ujedno kreće izrada letjelica i instrumenata za njih.

esa-solar-orbiter1

Solar orbiter u misji istraživanja Sunca

David Southwood, direktor ESAina Science and Robotic Exploration, kaže kako ove letjelice osiguravaju europsku prisutnost,  odlučnost i kontinuitet u vodećim svjetskim istraživanjima.

esa-solar-orbiter2

Solar orbiter vidjeti će polarne predjele Sunca koji su nedostupni istraživanjima s Zemlje

esa-plato-1

Projekt PLATO, idejno riješenje

es-plato2

Područja istraživanja novih ESAinih misija


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 11 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 11 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 16 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 22 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...