Astronautika: misije

iran_kavoshgar3
Trenutak polijetanja Iranske rakete

Iranci su nanovo iznenadili svijet uspješnim lansiranjem satelita Kavoshgar 3 (Istraživač) u Zemljinu orbitu. U srijedu 03. februara tijekom popodnevnih sati po našem vremenu, Mahmoud Ahmadinejad, predsjednik Irana, obratio se naciji povodom 31. godišnjice tamošnje islamske revolucije. Uz politički govor objavljeni su i veoma šturi detalji o samoj misiji. Kavoshgar 3, mase stotinjak kilograma postavljen je u Zemljinu orbitu na 500 km visine. Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana radioteleskopi po svijetu uhvatili su telekomunikacijske poruke s ovog satelita što znači da je misija uspjela. Unutar satelita nalaze se tri specijalna kontejnera s izabranim, živim životinjicama (rakovi, kornjače, crvi) poradi provođenja setova bioloških eksperimenata. Prema natpisima Iranske novinske agencije kontejneri s životinjicama će nakon obavljenih eksperimenata biti vraćeni na Zemlju. Nikakovi detalji oko toga nisu poznati, pa čak ni to hoće li preživjeti spuštanje kroz atmosferu. Datum 03. februara će u Iranu biti proglašen i kao  „Dan svemirskih tehnologija". Usprkos negativnim konotacijama koje pristižu sa zapadna da se zapravo pod krinkom svemirskog programa radi na interkontinentalnim raketama sposobnim za nošenje atomskih bojevih glava ovo je veliki uspjeh tamošnje tehnike i tehnologije. Pojedini vojni analitičari smatraju kako je planirano spuštanje kapsule s životinjicama zapravo test preživljavanja atomske bombe nakon zahtjevne marš-rute kojom bi Iran mogao gađati ma koje mjesto u svijetu.

Činjenica je kako Iranci posjeduju raketu ukupne mase 85 tona, dugačke 27m (Simorgh) dovoljno snažnu da na 500 km visine ponese teret od 100 kg. Njihov ministar obrane, Ahmad Vahidi, kaže kako će u veoma skoro vrijeme preinakama osnovne rakete biti sposobni postaviti satelit i na 1000 km visine.

Tijekom 2008. i 2009. godine Iran je uspješno lansirao tri rakete u svemir. S ovim novim uspjehom tamošnji aeronautičari definitivno su zaslužili ulazak u mali svemirski klub zemalja koje vlastitim snagama mogu dosegnuti svemir. Hoće li to biti u znanstvene i komercijalne ili u vojne svrhe pokazati će vrijeme.

Još

Iranski ministar telekomunikacija Reza Taghipour izvjestio je medije kako će Iran tijekom februara u svemir lansirati tri nova satelita. Prošle godine u ovo isto vrijeme Iran je lansirao satelit pod ...

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...