Astronautika: misije

Iako se moderne demokracije zaklinju u transparentnost trošenja proračunskih sredstava, prosječni Japanac vjerojatno nikada neće saznati što su to tamošnja vojska i obavještajna služba lansirale proteklog vikenda u svemir.

Informacije koje su nakon lansiranja obznanjene medijima svode se na šturo priopćenje sadržano u jednoj rečenici; Raketom H-2A u svemir je lansiran pola milijarde dolara vrijedan vojni satelit. Ništa više.

No analizom događanja možemo ustvrditi slijedeće:

METEO_allsky

Tu negdje na nebu iznad nas nalazi se pola milijarde vrijedna Japanska tajnovita vojna letjelica kojoj se ni ime nezna.

Lansiranje je obavljeno subotu rano ujutro u 02:21 po našem vremenu bez prisustva javnosti i bez ikakove prethodne najave. Upotrijebljena je najpouzdanija i najjača japanska raketa (H-2A) čija je visina gotovo 60m a nosivost nekoliko tona. Ovaj je dvostupanjski tip raketa dosad obavio 16 lansiranja od kojih je samo jedno bilo neuspješno i to lansiranje vojnog satelita tijekom 2003. godine. Polijetanje rakete obavljeno je s lansirne rampe broj 1raketodroma Yoshinobu smještenom na južnoj strani otoka Tanegashima. Prije dopremanja rakete na lansirnu rampu panoramska kamera čije su slike lansirnog kompleksa Yoshinobu svakodnevno dostupne i putem interneta okrenuta je na drugu stranu. Čak je i sadržaj te omjer raketnog goriva te sam propulzivni sustav ovog puta okarakteriziran kao najstroža vojna tajna. Sustavi Japanske svemirske agencije (JAXA) nakratko su potpuno bili preuzeti od starne vojnog establišmenta. Izostalo je ikakovo medijsko obraćanje JAXA za javnost.Petnaest minuta nakon lansiranja korisni teret rakete (satelit) nalazio se u planiranoj polarnoj orbiti oko Zemlje. O ovom objektu nemogu se na internetu pronaći nikakovi konkretni podaci kao ni o njegovim orbitalnim parametrima.

Ipak imajući u vidu kako je Japan dosad imao četiri operativna vojna satelita u orbiti (dva za vizualno i dva za radarsko mapiranje terena i događanja diljem svijeta) a poradi sjevernokorejske raketne prijetnje najvjerojatnije je riječ o svemirskom teleskopu čiji će objektivi umjesto k zvijezdama biti okrenuti prema Zemlji. Obzirom na mogućnosti američkih i ruskih vojnih satelita niti ovaj japanski ne zaostaje za njima. U prijevodu to znači da može pouzdano identificirati objekat veličine 5x5cm na Zemlji. Njegovim podacima koristiti će se isključivo vojska i obavještajna služba. Japanski svemirski odbrambeni program ustoličen je 1998. godine nakon prvog preleta Sjevernokorejskog eksperimentalnog projektila iznad Japanskog teritorija. Obzirom na travanjsko lansiranje moćne Sjevernokorejske rakete i mogućnost tamošnje vojske za iznenadno lansiranje projektila, 500 milijuna dolara vrijedan satelit bez imena na sebi zasigurno ima i detektore infracrvenog zračenja koji su sposobni detektirati lansiranje rakete dugog dometa svega nekoliko sekundi nakon njezina polijetanja.

Inače, ovo je treće uspješno lansiranje tijekom ove godine iz Japana. Sličnom raketom (H-2B) na ISS je ranije tijekom godine lansiran veliki bespilotni brod HTV.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...