Astronautika: misije

Američki raketoplan Atlantis s sedam članova posade sigurno je sletio na Floridu nakon uspješne 11-dnevne misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

atlantis_prilazi

Atlantis prilazi pisti Kennedy svemirskog centra

Kotači stajnog trapa svemirskog broda dotaknuli su pistu Kennedyjeva svemirskog centra u 15.44 sati po našem vremenu.

Ovo je posljednja misija raketoplana prema ISSu koja je iskorištena i za mijenjanje (dijela) posade na ISSu. Odsada će se zamjena posade obavljati isključivo Ruskim svemirskim brodovima tipa Sojuz.
Za vrijeme ove misije astronauti su izveli nekoliko svemirskih šetnji te ukupno donijeli na ISS preko 14 tona raznih potrepština i uređaja te sve to instalirali na Postaji. No nazad nisu došli praznih ruku: smeće i neispravni dijelovi (posebice onaj od uređaja za reciklažu vode) sačinjavali su tone pažljivo upakiranih stvari vraćenih iz svemira na Zemlju.

Pripremili su sve za prihvat novog velikog modula ISSa pod nazivom Tranquility koji će u svemir tijekom veljače naredne godine.

atlantis_dodir

Nadzorne kamere snimile trenutak dodira kotača raketoplana na pistu aerodroma

 

Do kraja 2010. godine planirano je još pet misija raketoplana, nako čega slijedi njihovo povlačenje iz upotrebe. Moguće je da barem jedan od preostale tri letjelice ipak bude sačuvan u operativnom stanju (Endeavour, najvjerojatnije) za "slučaj potrebe".

U cijeloj priči uspješnog slijetanja na Floridu ponajviše je zasigurno uživao astronaut Randy Bresnik koji je postao otac male Abigail za vrijeme njegova leta u svemiru.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži