Astronautika: misije

cd vs cst 2

Dvije astronautkinje ipak neće u svemir

Naravno, pričamo o predstojećoj misiji Crew Dragon 9 svemirskog broda čije se lansiranje očekuje 24.IX 2024. Orginalnu posadu čine američki astronauti Nick Hauge, Zena Cardman, Stephanie Wilson te ruski kozmonaut Alexander Gorbunov. Nešto ranije, 11.IX 2024., iz Rusije u svemir kreću dva ruska kozmonauta Alexsey Ovchinin i Ivan Vagner s kojima na MKS putuje američki astronaut Donald Pettit.

cd9 izbrisane

Trebala je to biti planirana zamjena trenutne dugotrajne posade na MKS novim snagama. Nakon nestvarne blamaže oko američkog (Boeing) svemirskog broda CST 100 Starliner u prvi plan isplivao je problem povratka B. Wilmore i S. Williams. Oni su na MKS pristali početkom lipnja, nakon osam dana bilo je planirano da se vrate na Zemlju. Još su gore baš kao i Starliner za koji je procjenjeno kako je opasan za živote posade. 

NASA je krajem kolovoza donjela odluka da Starliner pokuša spustiti bez posade po principu „ako prođe dobro“, a ako ne prođe bar da nam astronaute živi ne izgore ili ostanu bez životnih uvjeta u metalnom mrtvačkom kovčegu negdje u Zemljinoj orbiti. To smo očekivali od NASA i Boeinga.

Ono što nismo očekivali je „skidanje s posade“ obje astronautkinje i Zene Cardman i Stephanie Wilson. Time se četveročlana posada Crew Dragon 9 svela na svega dva člana; Nick Hague (SAD) i Alexander Gorbunov (Ruska Federacija). Obrazloženje šefa NASAinih astronauta (Joe Acaba) kako je planirana posada Crew Dragon 9 trenirana da radi kao četveročlana posada te da ne bi bili spremi za povratak kao šesteročlana posada (s ukrcanom dvočlanom posadom otpisanog Starlinera) zaista nije vrijedno komentara. Ono vrijeđa zdrav razum, evo izvornog citata; „While we’ve changed crew before for a variety of reasons, downsizing crew for this flight was another tough decision to adjust to given that the crew has trained as a crew of four.“ Što se sve krije iza ove izjave?!

cd vs cst

Možda želja za okončanje blamaže i brzopletost na temu spašavanja ugleda. Možda nedostatak vremena za pripremu Crew Dragona 9 u novoj ulozi. Vjerojatno i daleko ozbiljnije tehničke stvari oko SpaceX ova svemirskog broda. Od svega je samo sigurno kako su sjedala na CD 9 rekonfigurirana (koliko je to bilo moguće) za Wilmora i Williams te kako su nova, SpaceXova, svemirska odijela izrađena i spakirana u prostor Crew Dragona 9. Da, dobro ste pročitali. Boeingova i SpaceXova astronautska odijela nisu unificirana, baš kao ni ona Sierra Nevade, Bezoseva Blue Origina, Virgin Galactica... Zaista je nerazumljivo zašto su ključni elementi međusobno nekompatibilni. Bilo kako bilo, za potpuno razumijevanje i kvalitetnu analizu američke astronautike sada itekako ima razloga i elemenata. Što se krije ispod tepiha dobrano će se pokazati nakon odlaska Starlinera sa MKS i slijetanja Crew Dragona 9 u veljači 2025.

Američkim astronautkinjama, izbrisanim s posadne liste CD 9, predstoji nada kako će u svemir nekad u budućnosti. Da bi priča bila zanimljivija, Zena Cardman bila je zapovjednik misje (!) Crew Dragon 9. Njoj bi to bio prvi let u svemir. Stephanie Wilson veteranka je u svemirskim letovima. Tamošnja javnost poprilično je iznenađena i ogorčena ovom odlukom NASAe i Boeinga, komentiranje je na nekim stručnim portalima onemogućeno!

cd9 komentari

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...