Astronautika: misije

22. avgust. 2009.

Sredinom avgusta NASA je uspešno izvela jedno probno lansiranje kojim je potvrđeno da je moguće da letilica koja se vraća na Zemlju uspešno koristi termalni štit na naduvavanje, koji usporava i štiti letilicu prilikom nadzvučnog ulaska u atmosferu (preko 5 Mahova). Prema rečima inženjera iz Nasinog Istraživačkog centra u Langleyu, to je prvi put u istoriji da neko uspešno testira let povratne kapsule na naduvavanje.

 

BB_170

Prošlonedeljno lansiranje buster rakete „Black Brant IX" iz baze Wellops. Njena visina je 15,34 m, a težina sa gorivom 2.937 t. Kao prvi stepen služi raketa „Terrier Mark 70", a kao drugi stepen raketa „Black Brant V". Od 1962. širom sveta je lansirano preko 1.000 ovih raketa, sa uspešnošću od 98%. Težina IRVE je 126 kg.

Kliknite na sliku

Ovaj eksperiment, nazvan Inflatable Re-entry Vehicle Experiment (IRVE), činio je jedan paket prečnika 40,6 cm, a lansiran je malom sounding-raketom iz Nasinog Wallops lansirnog centra (WFF) u Vajomingu. Samo nekoliko minuta nakon lansiranja, pomoću azotnog punjenja naduvan je toplotni štit oblika pečurke prečnika 3 metra, načinjen od nekoliko slojeva materijala ojačanog silikonskim polimerom.

Ovo je ogroman uspeh," izjavila je Mary Beth Wusk, menadžer projekta IRVE. „Ovog puta, IRVE je bio samo umanjena maketa. Sada, kada smo potvrdili ispravnost našeg koncepta, možemo da napravimo mnogo napredniji aeroštit koji će moći da podnese mnogo veće temperature."

Istraživačkoj raketi na čvrsto gorivo „Black Brant IX" bilo je potrebno samo 4 minuta da podigne svoj teret na visinu od 211 km. Za manje od minut, uređaj se oslobodio obloge i otpočeo sa naduvavanjem na visini od oko 200 km. Za tu operaciju bilo je potreno manje od 90 sekundi.

Sve se odvijalo po planu, čak i pri podzvučnim brzinama gde nismo bili sigurni šta nas čeka," izjavio je Neil Cheatwood, istraživački direktor šef Nadzvučnih projekata Nasinog Aeronautičkog istraživačkog direktorata. „Telemetrija izgleda dobro. Kevlarski mehur na naduvavanje ponašao se po planu."

IRVa
Inženjeri vrše poslednje laboratorijske provere IRVE pred pakovanje i lansiranje.

 

Prema izjavama naučnika, toplotni štit na naduvavanje predstavlja bitan korak u budućim planetnim misijama. Za spuštanje veće mase na Marsove planinske vrhove, naprimer, planeri misija moraju da maksimalno povećaju kočionu površinu sistema za sletanje. To će se postići povećavanjem prečnika aeroštita, a to će automatski značiti i povećavanje korisnog tereta, u vidu instrumenata i naučne opreme.

Nakon što su senzori i kamere na raketi snimile naduvavanje i slobodan pad i poslale informacije na zemlju, IRVE je pao u Atlanski okean nekih 150 km od Wallopsa. Niko se nije javio da će da ode i pokupi ostatke eksperimenta ili raketu.

aerostit

Prva slika: Letilicu za povratak na Zemlju na naduvavanje čini jedan aeroštit, sistem za naduvavanje i kutija sa elektronikom. Konstruisan je tako da je teflonski vrh okrenut u napred. Druga slika: Od lansiranja do pada u okean, misija IRVE je trajala 19 minuta.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...