Astronautika: misije

Kao što je ovdje već bilo rečeno, dana 3. kolovoza NASA-in helikopter Ingenuity je obavio svoj 54. let na Marsu. To je bio samo mali skok uvis, nakon čega je brzo uslijedilo slijetanje. Razlog za tako kratak let, bez bočnog pomaka, jedan je problem koji se javio tijekom prethodnog leta, koji je trebao biti dug i kompliciran, ali koji je bio naprasno prekinut prisilnim slijetanjem. Ovaj kratki let će poslužiti za provjeru letjelice i dijagnosticiranje problema koji je izazvao pokretanje letnog programa "LAND_NOW".

mars

U svakom slučaju, nedaleki rover Perseverance je snimio cijeli taj 54. let, i to svojim glavnim kamerama Mastcam-Z. Desna kamera je snimala širokokutno, dok se lijeva bila usredotočila samo na uzletište/sletište helikoptera. Fotografije koje su nastale tom prigodom su do prije kratkog vremena postojale jedino u roverovoj memoriji, ali sada su dostupne i u Percyjevom internetskom arhivu. Ovaj video sam sastavio od oko 550 tih sirovih slika. U prvom dijelu se vidi cijeli let, koji je u stvarnosti trajao 25 sekunda. Ginny se bila popela do visine od oko 5 metara. U drugom dijelu se izbliza vidi helikopter samo kako prvo polijeće, a onda i slijeće.

Kada se dobivene fotografije gledaju u nizu jedna za drugom, možda i neće odmah biti jasno gledamo li to polijetanje ili slijetanje. Odnosno, listaju li se slike u vremenu prema naprijed ili unatrag. (Imena slika sadrže informacije o vremenu kada je koja od njih snimljena, ali to nije osobito čitak zapis.) Međutim, ima nešto što odmah pokaže je li to helikopter poletio ili je sletio. Naime, kada sleti, on bubne o tlo, nožice mu se elastično sviju i on onda malo odskoči! Takav odskok i deformacija stajnog trapa se, naravno, ne javljaju prilikom polijetanja.

NASA/JPL-Caltech/ASU

https://www.universetoday.com/.../nasas-mars-helicopter.../

 


Preuzeto sa FB


  


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 16 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...