Astronautika: misije

L25 1

Letjelica Luna 25, u naravi Mjesečev lander, lansirana je s Zemlje na naš prirodni satelit 11.08.2023. u 01:10 po našem vremenu (UT+2) raketom Soyuz 2.1b vatrenim zemljotresom sa raketodroma Vostochny, na ruskom dalekom istoku. 

L25 2

Donosimo dijagrame trajektorije leta, od lansiranja pa do Mjeseca te samog spuštanja na Mjesec. U trenutku pisanja ovog teksta Luna 25 nalazi na putu prema Mjesecu, uređaji i radiokomunikacija rade izvrsno. Iskustva ROSCOSMOSa koja su prikupljena na misiji Phobos-Grunt i EXO MARS zasigurno su implementirana u prvu Rusku misiju ka  Mjesecu nakon Lune 24, lansirane prije 47 godina.

l25 3

Iako je masa Lune 25 punih 1.750kg ona na sebi nosi svega 30kg znanstvenih instrumenata. Iz ovog je evidentno kako se struktura letjelice namjerava koristiti za znatno kompliciranije misije (Luna 26, Luna 27, Luna 28) koje će usljediti tijekom narednih desetak godina. Inženjerska rezerva očigledna je, čak bismo mogli reći kako se moderna tehnologija povezala s nekadašnjim tehnologijama poznatim još od sedamdedestih,osamdesetih, devedesetih godina prošlog stoljeća. Uostalom pogledajte blok dijagrame i izglede primjerice ranijih Luna ili Fobos 1 i 2. U nastavku pogledajte blok dijagrame opreme i uređaja koji se nalaze na Luna 25. Nadajmo se panoramskoj fotografiji ovog landera s mjesta uspješnog slijetanja u krateru Boguslavsky. 

 F2hIglxWgAAgZd6

F2hIhp3WwAAao0k

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 14 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...