Astronautika: misije

Jedne noći na početku 17­og veka slavni fizičar i astronom, Galileo Galilej, je upravio ka Mesecu svoj durbinčić (danas se kaže kako je Galilej uperio teleskop, ali budimo realni, za današnje pojmove bio je to durbinčić) i video brda i doline, kratere i planine, pukotine, brazde… U stvari, nije video ništa, bar ništa prepoznatljivo, jer je taj njegov durbin imao sve moguće mane koje jedan optički instrument može da ima. Ali Galilej je bio genije i više je video svojim umom i intuicijom nego okom.

Danas, četiri veka kasnije, vi možete da vidite mnogo više od slavnog naučnika zahvaljujući odličnom programu Virtual Moon Atlas. Čak vam ne treba ni teleskop, a ni genijalan um.

vma1

Ako, dakle, volite da posmatrate Mesec i želite da izučite njegov reljef i još saznate puno podataka o našem susedu, VMA je stvoren baš za vas. Kada pokrenete program učita se odlična kompjuterski generisana slika Meseca, tj. slika njegove nama bliže strane (Mesec nam, kao što znate, okreće uvek istu svoju stranu). Tu sliku možete da zumirate po želji, tako da vidite i vrlo sitne detalje Mesečevog reljefa promera od svega nekoliko kilometra. To je više nego dovoljno i za najizbirljivije posmatrače nebeskog suseda.

vma3 vma4

Kada kliknete mišem na neki objekt na slici o njemu se, u prozoru sa desne strane, odmah učita velik broj korisnih podataka. Recimo, za krater dobijate podatke o nazivu, dimenzijama, kratak opis, precizne koordinate, sve do preporuke kojim instrumentom i kada ga je najbolje posmatrati (zavisno od faze Meseca) itd... Takođe, dobijate i link na detaljnu fotografiju odnosnog kratera koja se nalazi na Internetu na adresi http://www.lpi.usra.edu/. Ako nemate komforan pristup Internetu isti objekat možete videti i na jednoj ili više fotografija iz baze snimaka koju po želji skidate sa Interneta i čuvate na svom računaru.

Postoji i mogućnost da merite rastojanja na Mescu. Recimo rastojanje između kratera Plato i Aritstoteles iznosi 506 kilometara, što je podatak koji mi je baš trebao za jedan tekst, a ovde je bilo lako doći do njega.

Ne znam da li uopšte treba naglašavati da vam je dostupan ceo globus Meseca. U stvari, Mesec možete da obrćete kao loptu po želji i tako upoznate celu njegovu površinu.Pa ni to nije sve, program je mnogo bogatiji od ovoga što smo opisali, ali to ćete i sami otkriti, ako već na svom računaru nemate instaliran ovaj program. Reći ćemo još samo to da, kao što i možda očekujete, Mesec možete videti u odgovarajućoj fazi za bilo koji datum u širokom rasponu od - 2999-te do 2999-te. Istovremeno dobijate i podatke o izlasku i zalasku Meseca, kao i još dvadesetak drugih podataka, za odnosni datum po vašem izboru, i za lokaciju sa koje ga posmatrate.

Program je besplatan, a može se preuzeti sa adrese: http://astrosurf.com/avl/UK_index.html. Program se u punoj snazi prikazuje na računarima koji podržavaju Open GL. Osnovni paket je veličine 6,2 MB, a na to možete dodati još nekoliko gigabajta fotografija detalja Meseca snimljenih sa Mesečevih orbitera.

Ne naslovnoj strani sajta ovog programa s ponosom je istaknuto sledeće:

Now used by more than 750 000 persons all over the world. Used in several books, magazines, observatories, universities, Web sites and blogs. Used in Chandrayaan 1 lunar mission preparation. Recommanded by the European Space Agency (ESA) and the french Ministry of National Education

Program radi na: Windows 2000/XP/Vista/Seven/Windows 8 PC/Windows Mobile/MacOS/Linux

vma2

Još neki programi:

SOFTVER


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...