Astronautika: misije

To je spektakularna slika, kako zbog perspektive, tako i zbog autora. Govorim o najnovijem selfiju kineskog rovera na površini Marsa. Nasini roveri 'Curiosity' i 'Perseverance' darovali su nam brojne autoportrete, ali ovo je prvi selfi neameričkog vozila na površini druge planete. Nadalje, dok su – nesumnjivo zapanjujući – autoportreti Nasinih rovera snimljeni kamerom na robotskoj ruci i zapravo su mozaik više slika, ovu fotografiju je snimila kamera koju je na površini ostavio sâm rover. Da upotpuni sliku, pored rovera vidimo sletni stepen koji je omogućio sletanje na Crvenu planetu s raširenom zastavom Kine, prvom zastavom koja se 'vijori' na Marsu:

1
Rover 'Zhurong' i sletni stepen misije 'Tianwen 1' u ravnici Utopia Planitia (rastojanje između njih je 10 m). Možeš čak da vidiš i kinesku zastavicu – raširenu – na roveru.

Nema sumnje da će ova fotografija ući u istoriju kao jedna od reprezentativnih slika u istraživanju kosmosa našega doba. E sad, kako je snimljena? Pa, kao što sam rekao, zahvaljujući maloj jednokratnoj kameri koja se odvojila od dna 'Zhuronga' (slika je snimljena 1. juna). To je druga kamera ove vrste koju je misija koristila, nakon one korišćene za selfi u dubokom kosmosu u oktobru prošle godine, iako je ova koju je 'Zhurong' primenio ima veću rezoluciju. Kao zanimljivost, obe kamere su za prenos podataka koristile WiFi mrežu. Da, roverov selfi je sve iznenadio, jer je korporacija CASC nagovestila da će sletni stepen snimiti slike rovera – slike koje do sada još nismo videli – ali nije spomenula postojanje ove kamere. Pre ove slike, 26. maja, rover je fotografisao desnu stranu sletnog stepena sa daljine od oko 6 metara, sa strane s raširenom kineskom zastavom. Na sledećoj slici možemo da vidimo i okretanje 'Zhurongovih' točkova za 90° prema bočnoj strani stepena.

2
Roverov sletni stepen sa raširenom kineskom zastavom, prvom na Marsu.

3
Padajuća zastava. Levo od nje vidimo maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih zimskih igara u Pekingu 2022. (panda je Bing Dwen Dwen – Bin Dan Dan – a maskota paraolimpijaca je Xue Rong Rong – Šue Ron Ron).

4
Kineske maskote.

5
Delovi sletnog stepena.

6
Mali krater nastao kao posledica rada kočionog motora YF-36A.

8
Zastava na Marsu.

9
Otisci prikazuju karakter 中, od reči 中国, koja znači Kina.

10
'Zhurongova' 'glava' koja prikazuje stereo kamere NaTeCam sa svake strane za navigaciju (u boji) i multispektralnu kameru MSCam u sredini. Na MSCamu vidimo pečat iz dinastije Jin koji predstavlja karakter za vatru (火). Na mandarinskom jeziku Mars je 'vatrena zvezda', otuda i naziv Zhurong, tradicionalno kinesko božanstvo povezano s vatrom.

10a
Sonda 'Tianwen 1' u solarnij orbiti na putu ka Marsu, kako ju je videla izbačena mala kamera. I ovde vidimo jednu kinesku zastavu.

CNSA je takođe objavila prvu panoramu u boji zone sletanja u Utopii Planitii, snimljenu 18. maja dok je sonda još bila na sletnom stepenu. Na panorami se ističe izuzetno ravni pejzaž, lišen velikih stena, koje smo već viđali na prethodnim slikama. Takođe možemo da vidimo tragove koje je na obe strane ostavio sletni stepen, nastale ispuštanjem gasova iz pogonskog sistema. Nakon sletanja, pogonski sistem je depresurizovan kako bi se izbegla opasnost od slučajne eksplozije, te su na sve strane stepena poslati gasovi i oblak aerosola koji su, padom na površinu i smrzavanjem, sa svake strane stepena stvorili dve bele mrlje.


11
Panorama zone sletanja (北: sever; 南: jug; 东: istok; 西: zapad) (CNSA).

12
Padobran i leđni termoštit u daljiini.

13
Leđni termoštit kapsule pre lansiranja.

Upravo ovi ožiljci mogu jasno da se vide na slikama koje je iz orbite snimio orbiter 'Tianwen 1'. Na slici HiRIC (High-Resolution Imaging Camera) visoke rezolucije, snimljenoj 2. juna i objavljenoj pet dana kasnije, možemo da vidimo sletni stepen i rover 'Zhurong' na maloj udaljenosti, ali i padobran sa leđnim štitom. Podsetimo da HiRIC kamera sa 'Tianwena 1' može da postigne rezoluciju od 10 metara po pikselu u koloru i 2,5-0,5 metra u crno-beloj tehnici (do sada nismo videli slike u boji s ove kamere).

15
Slika zone sletanja snimljena kamerom HiRIC s orbitera 'Tianwen 1'. S leve strane prije sletanja, a sa desne strane s različitim elementima misije rasutim po Utopii Planitii (CNSA).

16
Sletni stepeni rover. Vide se tragovi koje je ostavio pogonski sistem. (着陆 平台 je 'sletna platforma', a 火星 'Marsov rover') (CNSA).

17
Mesto sletanja viđeno sa HiRIC-om. Dole se vidi padobran.

Samo tri dana nakon što smo videli slike koje je snimio orbiter 'Tianwen 1', NASA je objavila sliku MRO-ove HiRISE kamere snimljene 6. juna koja takođe prikazuje 'Zhurong' i sletni stepen. Ova slika takođe prikazuje da se 'Zhurong' pomerio otkad je orbiter 'Tianwen 1' snimio njegove fotografije i otkad je snimljen selfi, kada je bio udaljen 10-ak metara od lendera. Zapravo, rover je prevalio već oko 80 metara.

18
Sletni stepen i rover viđeni kamerom HiRISE američkog orbitera MRO. Vide se tragovi propulzivnog sistema.

19
Detalj prethodne slike prikazuje sletni stepen, rampu i rover 'Zhurong'.

21
Padobran i leđni štit.

Ove nove slike prekidaju informativnu tišinu koja je nastala od 22. maja, kada smo mogli da vidimo 'Zhurong' kako se spušta niz rampu sletnog stepena zahvaljujući crno-belim navigacionim kamerama (iako su dve slike objavljene i od multispektralne kamere u boji). Nedostatak vesti o 'Zhurongu' u potpunoj je suprotnosti ne samo s Nasinom informativnom politikom, već čak i s ostalim kineskim misijama, poput lunarne sonde 'Chang'e 4'. Do te mere, da su mnogi posmatrači u to vreme mislili da nešto nije u redu s kineskin roverom. Ali ne, 'Zhurong' je još uvek živ i zdrav, što je samo po sebi uspeh obzirom na to da je na Marsu preživio gotovo mesec dana (otkako je sletio 14. maja). Ne zaboravimo da je 'Zhurong' prvi rover koji nema nuklearne grejače koji bi mu pomogli da se nosi s hladnoćom marsovskih noći (da, ne umaram se ponavljajući, ali Nasini roveri 'Sojourner', 'Spirit' i 'Opportunity', iako su radili na solarnu energiju, imali su ugrađene male radioaktivne grejači, RHU , s malom količinom plutonijuma-238, za preživljavanje hladnih marsovskih noći).

22
Press-konferencija nakon objavljivanja poslednjih slika.

Selfi 'Zhuronga' zasigurno je spektakularan, toliko da se šuška da su kineske vlasti čekale objavljivanje slika rovera iz orbite koje je snimio 'Tianwen 1', uz slike MRO-a, tako da niko ne može da posumnja da se rover zapravo kotrlja po površini Marsa. S druge strane, čini se da su operacije 'Zhuronga' i orbitera 'Tianwena 1' stavile na probu novu infrastrukturu stvorenu za program planetarnih istraživanja zemlje. Iako nije potvrđeno, sve ukazuje na to da je rover 'Yutu 2' misije 'Chang'e 4' delimično stopirao svoje operacije na udaljenoj strani Meseca zbog zasićenja rada u kontrolnom centru i komunikacionoj mreži dubokog svemira. Ako je ovo tačno, jasno je da CASC još uvek mora da polira planetarne operacije i poboljša – još više – svoju infrastrukturu. U svakom slučaju, nadamo se da više nećemo morati da čekamo toliko dugo da vidimo naredne slike 'Zhuronga'.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...