Astronautika: misije

Postavljen je novi rekord u pristajanju broda s ljudskom posadom na ISS. Pre par dana, 14. oktobra 2020. u 03:45 po našem, uzletela je raketa 'Союз-2.1a' s rampe PU-6 zone №31 kosmodroma Bajkonur sa brodom 'Союз MC-17' (№ 747, ili ISS-63S po Nasi). Nakon uspešnog uzletanja, brod je pristao uz modul 'Рассвет' ruskog segmenta ISS-a u 06:48 po našem, samo tri sata i tri minuta nakon lansiranja i četiri minute pre planiranog. To je prvi put da je brod 'Союз' primenio ultrabrzi pristup posle samo dve orbite. Do sada su 'Союзи' koristili trajektoriju od šest sati - četiri orbite - pa je poboljšanje još upečatljivije ako uzmemo u obzir da je do pre samo nekoliko godina ruskim brodovima trebalo dva dana da pristanu uz ISS.   

1
Lansiranje transportnog putničkog broda 'Sojuz'.

Na brodu 'Sojuz MS-17' bili su Sergej Nikolajevič Rižikov (komandir, Roskosmos), Sergej Vladimirovič Kud-Sverčkov (brodski inženjer-1, Roskosmos) i Kathleen Rubins (brodski inženjer-2, NASA). Za komandira Rižikova (46) ovo je druga svemirska misija nakon 'Sojuza MS-02', gde je takođe leteo kao komandir. Za Rubinsovu (42) to je takođe drugi let u svemir nakon 'Sojuza MS-01', dok je Kud-Sverchkovu (37) to prva misija u Zemljinu orbitu (vredi pomenuti da je Rubinsova upravo navršila 42. na dan lansiranja). Rezervnu posadu su činili Oleg NovickiPjotr Dubrov i Mark T. Vande Hei (NASA). Novicki i Dubrov će otputovati na ISS sa 'Sojuzom MS-18' na proleće sledeće godine zajedno s Vande Heiom ili Andrejem Borísenkom. Zbog pandemije covid-19, 'Roskosmos' je prvi put u ovoj deceniji odredio i drugu rezervnu posadu kako bi izbegao mogućnost da bolest prouzrokuje odlaganje lansiranja ako bi jedna od posada morala u karantin. Ovu drugu posadu (Rusi je nazivaju Резервный экипаж, a Amerikanci Reserve crew) činili su Anton Škaplerov (leteo već 4 puta!) i Andrej Babkin, koji će leteti 'Sojuzom MS-19' u oktobru sledeće godine zajedno sa Sergejem Korsakovom.

2
Poseda SM-17 i amblem misije. Prvobitno, u ovoj misiji su trebali da lete sve Rusi, što bi bio prvi put još od programa 'Mir' (1986-2001), ali su se ipak prošle godine dogovorili s Amerima.

Rižikov, Kud-Sverčkov i Rubins već su deo ISS-ove Expedicije 63 zajedno s Anatolijem Ivanišinom, Ivánom Vágnerom i Chrisom Cassidyjem. Sada ih čeka 177 vrlo napornih dana u orbiti. Nakon povratka 'Sojuza MS-16' s Ivanišinom, Vagnerom i Cassidyjem, sredinom novembra 'SpaceX-ov' brod 'Crew Dragon''Resilience' će u prvoj operativnoj misiji Crew-1 (USCV-1) poleteti Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Soichi Noguchi (JAXA), i tada će započeti Expedicija 64, čiji će zapovednik biti Sergej Rižikov. U novembru 2020. i aprilu sledeće godine moći će da se razmišlja o pristajanju prva dva teretna broda 'Dragon 2' (SpX-21 i SpX-22). Sledećeg decembra Expedicija 64 će biti svedok pristajanja ruskog teretnjaka 'Progress MS-15', nakon čega će uslediti 'Progress MS-16' početkom 2021. i 'Progress MS-17' u maretu. U januaru će nadgledati spajanje ISS-a sa OFT-2, drugom bespilotnom letilicom 'Starliner', a u februaru to će isto učiniti i teretni brod 'Cygnus NG-15'.

10. marta Rižikov, Kud-Sverčkov i Rubinsova će ponovo ući u 'Sojuz MS-17' kako bi ga premestili sa nadir porta modula 'Rassvet' na modul 'Poisk'[1]. Nakon odlaska 'Crewa-1' u februaru 2021, 1. aprila će 'Sojuz MS-18' pristati uz modul 'Zvezda', a istog meseca će 'Crew Dragon' 'Crew-2' doneti Shanea Kimbrougha, Megan McArthur, Akihiko Hoshidea (JAXA) i Thomasa Pesqueta (Francuska / ESA). Sve ove misije s posadom biće deo Expedicije 64. 9. aprila 'Sojuz MS-17' će se odvojiti od ISS-a i vratiti se na Zemlju.

3
Spektakularna slika lansiranja 'Sojuza SM-17' snimljena sa ISS.

4
Planirani manevri za spajanje sa ISS.

'Sojuz MS-17' označava kraj ere odnosa 'Roskosmosa' i Nase, jer je to poslednja misija 'Sojuza' u kojoj je američka agencija platila sedište Rusima (karta je koštala Nasu neverovatnih 90,25 miliona USD). U budućnosti će američki astronauti sigurno nastaviti da putuju svemirskim brodovima 'Sojuz', ali to će činiti u okviru novog tipa saradnje koji će omogućiti ruskim kosmonautima pristup ISS-u na brodovima 'Crew Dragon' i 'Starliner', iako 'Roskosmos' još nije potvrdio ovaj sporazum. Isprva su posadu 'Sojuza MS-17' činili Anatoli Ivanišin (komandir) i Ivan Vagner (brodski inženjer), no u februaru 2020. ova dvojica kosmonauta su dodeljena 'Sojuzu MS-16' nakon što je povreda oka sprečila Nikolaja Tihonova da nastavi kao komandir 'MS-16' (Tihonov je napustio korpus kosmonauta 31. jula).

5
'Sojuz MS-17'
 prilazi u rekordnom vremenu ISS-u.

6
Ekipa u civilkama u Moskvi.

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA 

 

[1] To će se raditi da se oslobodi mesto za pristajanje MS-18, koji bi trebalo da bude lansiran 1. aprila dogodine.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 21 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 22 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 23 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...