Astronautika: misije

Milijarde dolara za običan mali kamenčić (s Marsa na Mars)

mars2020 avion

Otkriće meteorita 1999. u pustinjama Omana nikoga ne bi odveć iznenadilo. Osim ako nije riječ o meteoritu za koji se smatra da je na Zemlju dospio s Marsa. 

Sayh al Uhaymir 008 (SaU 008) izabran je za pokusnog kunića u misiji NASAina rovera Perseverance. Komadić ovog meteorita ispitan je od strane senzorike rovera. Podaci su obrađeni, pohranjeni i poslužiti će kao etalon za roverova istraživanja kada 18.02.2021. pristigne na Marsovo tlo. 

No ovaj puta znanstvenici i inženjeri nisu tu stali. Mars rover sa sobom na Mars nosi komadić ovog meteorita a blok senzorike Sherloc povremeno će se kalibrirati na njemu kako bi znanstvenici bili sigurni u podatke koje će rover putem prikupljati. Nešto slično već smo primjenili na Marsu kod MER A i B rovera kada su njihovi Sunčani satovi bili obojani različitim bojama a njima se vršila kalibracija snimaka kamera. 

Milijarde godina nakon što je ovaj mali komadić balzatne stijene dospio na Zemlju s Marsa sada ga Zemljani vraćaju kući. Zanemarimo li na trenutak sve druge aspekte misije, možemo reći kako je ovo najskuplja operacija „vraćanja kući“ izgubljene stvari koje smo ikada poduzeli u našoj povijesti. Nekoliko milijardi USD za kamenčić koji stane u šaci odrasle osobe. No sve nam to zapravo pokazuje koliko smo zaigrana vrsta željna novih otkrića i odgovora na znatiželjna pitanja poput male djece u beskraju zvijezda..

meteorit s marsa na mars komadic


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 48 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... Pre 57 minuta
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...