Astronautika: misije

Američke astronautkinje na Mjesecu ipak ne prije 2028.

idemo na mjesec 2028 b

Letvica je prizemljena! Kendra Horn šefica Odbora za znanost, svemir i tehnologije u svojem javnom nastupu od 26.01.2020. objavila je značajne promjene u pilotiranom dijelu američkog svemirskog programa. 

Povratak na Mjesec s pogledom na Mars i nadalje ostaju kao zvijezde vodilje u budućnosti. Nacionalni program još će tješnje surađivati sa privatnim sektorom (koji pak upravo u ovom dokumentu vidi potencijalni kamen prijepora) u svemirskim tehnologijama a povratak ljudi na Mjesec  „odgađa se“ sa brzopleto proklamirane 2024. na puno realniju 2028. godinu, uz obvezu da se trasira i let čovjeka do (na?) Marsa i natrag 2033. Međunarodna svemirska postaja ostaje u programu održavanja još najmanje četiri godine dulje (do 2028.) od dosadašnjeg plana a vjerojatnije i do 2030. U međuvremenu mora zaživiti i orbitalna postaja oko Mjeseca kao svojevrsni servisno-sigurnosni otok budućim posadama samoodržive nastambe humanoida na našem prirodnom satelitu. 

Shvatili smo i napornim radom donjeli nove zadatke u relnom vremenskom okviru a cilj je da amerikanci budu prvi kako na Mjesecu (ponovo)  tako i na Marsu. Cijela se ova podeblja knjiga planova i programa još mora potvrditi u Senatu uz osiguranu pravnu, zakonsku i financijsku podršku. 

Ovo su strateški važni dokumenti. Amerikanci su procjenili kako im za sada ne prijeti opasnost od drugih takmaca da ih preteknu u svemiru a s druge strane tu treba ukalkulirati i lobi svih onih koji će na ovim poslovima dobrano zaraditi. Što više godina na raspolaganju to više mogućnosti za dopunske i dodatne radove (čitaj; uzet ćemo još više para) kojima se stvara ekstraprofit na račun poreskih obveznika. 

Potpuna suprotnost  poente  izlaganja Hornove kako će se ovako koncipiranim programom kvalitetnije iskoristiti proračunski i nacionalni resursi. Prava je istina da osim globalne, jednotjedne, promotivne kampanje tipa „eto nas na Mjesecu“ realno i nema nikakove ekonomske logike tamo ispaliti raketu sa ljudima. Mada, iako laicima izgleda nemoguće, nemali broj „frajera“ raznoraznih gospodarskih grana najozbiljnije mjerka i računa na bogatstva (sirovine) koje u svemiru stoje na „izvoltega“ – ko prvi njemu dečko ili djevojka, već kako kome drago. Kada dođe trenutak za križarsko-pljačkaške pohode par stotina milijardi dolara sića je prema trilijunima dolara koji će pada ti s neba. Tehnologije i programi o kojima pričamo samo su pionirska dječja igra u cijeloj toj priči.

Znanost? Znanost će profitirati samo onoliko koliko je kapitalu potrebno da bi mogao dostići svoj cilj.

idemo na mjesec 2028


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #4 Aleksandar Zorkić 11-02-2020 19:12
(Formular za komentare se pokvario pa prosleđujem komentar čitaoca)

NASA ne odustaje od spuštanja posade 2024. god. na Mesec.

Ovaj jutjub snimak (https://www.youtube.com/watch?v=S7TrnpELPXw) je izlaganja administratora NASE Džima Brajnštajna, od pre jedan dan, u kome govori da ove 2020 god. sledi poletanje broda sa posadom i spajanje sa MKS. Sledeće 2021. god, slanje letilice sa korisnim teretom na povšinu Meseca, a 2022. god. u decembru slanje i rovera.

Takođe je uradio retrospktivu ostali najavljenih NASI-nih projkata. Posebno naglašava dodatno finansiranje koje je NASA dobila ili će dobiti. Izlaganje traje preko 40 min.

dragant
polux11
+3 #3 polux11 27-01-2020 23:11
"Kada dođe trenutak za križarsko-pljač kaške pohode par stotina milijardi dolara sića je prema trilijunima dolara koji će padati s neba."
Bravo za ovu rečenicu!
"Znanost? Znanost će profitirati samo onoliko koliko je kapitalu potrebno da bi mogao dostići svoj cilj." U sridu!
To su oni ograničavajući (ali i pokretački) faktori liberalnog kapitalizma. Dok ima profita ili su realni izgledi da će ga biti, ulaže se. Kad to prođe igra je gotova. Marino, ovo je Vaš briljantan zaključak, koji je bolno istinit, iako mene jako žalosti.
Miki
+1 #2 Miki 27-01-2020 22:37
Hihi! Kako može objaviti "značajne promjene u pilotiranom dijelu američkog svemirskog programa", kada oni i nemaju pilotirani deo svemirskog programa?!? Najveća promena bi bila da neki Amerikanac poleti iz Amerike. :P

A što se tiče nekog rudarenja sirovina van Zemlje, to je samo tema za SF filmove, i priča za raju.

Problem je što ne postoji ni jedna poznata ruda/element/su pstanca/materij a koju bi se isplatilo dovoziti čak i sa najbližeg Meseca, čak ni najjeftinijim Musk-ovim raketama. Da ne pričamo o dalekim (i brzim) asteroidima ili drugim planetama i satelitima. Da na površini tek tako leži zlato, obrađeni dijamanti ili obogaćeni uranijum (a ništa to ne postoji u sirovom stanju i u velikim količinama), po sadašnjim cenama i potražnji na Zemlji, ne isplati se dovoziti ih od gore. Eto, npr. metana ima na Titanu, vode na Evropi, gvožđa/aluminij uma/silicijuma/ platine kojekude, ali kilo metana ili bilo čega drugog, na Zemlji, i dalje je prejeftino da se dovozi sa npr. Titana.

Neki čudesni obtanijum?!? E pa to ne postoji.

Možda da znamo da negde postoje rolne grafena, ili koturi ugljeničnih nanovlakana, pa ajd' da odemo po to. Ali znamo da se tako nešto može dobiti samo veštačkim putem. :(

Antimaterija bi bila neprocenjiva, ali isto dobro znamo da je nema tek tako, tu negde u našoj široj okolini.

Špekuliše se o Helijum 3 sa Meseca, ali njegova primena na Zemlji je još uvek samo hipotetička. Lepa je to tema da se Putinovom veličinom ispiraju usta na rusofilskim blogovima.

Dakle, i da možemo da rudarimo negde van Zemlje, ne postoji bilo šta što bi vredelo rudariti, sadašnjom tehnologijom letenja u svemir.
Vukašin
+1 #1 Vukašin 27-01-2020 18:03
Ništa čudno i neočekivano, još nisu spremni za odlazan na nisku orbitu oko Zemlje a koliko su tek daleko od sletanja na Mesec, mnogo posla ima oko priprema. Videćemo da li će biti spremni 2028. ako ne povećaju vojni budzet a smanje naučni.
Dodaj komentar