Astronautika: misije

 
mars EURUSSIA
mars KINA
mars SAD
mars UAE

Četiri mušketira ove godine kreću na Mars

Mars... nama je to svijet najsličniji Zemlji. Fotografije krajolika ne razlikuju se odveć od fotografija kakve možemo napraviti na Zemlji, OSIM u jednom sitnom detalju; tamo (zasad) nema tragova života. 

Ka Marsu u ovoj bi godini trebale poletjeti četiri rakete. Četiri misije sa orbiterima (dva), landerima (jedan), roverima (tri), helikopterima (jedan) porijeklom su iz Kine (HX-1), Ujedinjenih arapskih emirata (HMM), SAD (Mars 2020) te Rusije i Europe (ExoMars 2020). Lansirni prozor otvoren je tijekom ljetnih mjeseci. 

Tri su igrača u ovom trenutku sigurna u utrci, Rusko-Europski još uvijek nije posložio sve karte za sigurno usporavanje padobranima u atmosferi dalekog svijeta. Na našem smo portalu već pisali o ovim misijama a novi, tekstom i ilustracijama bogati, članci svakako će još više upotpuniti informacije o robotima koji će zauvijek ostati daleko od svojih humanoidnih tvoraca. 

Čovjek u 2020. po prvi puta šalje na Mars robote koji su usko specijalizirani za traženje života u ma kakvim oblicima bilo u prošlosti ili sadašnjosti (ili budućnosti). Kad roboti pronađu život van Zemlje (Mars, Mjesec..) mi više (crno na bijelo) nećemo biti sami u svemiru.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži