Astronautika: misije

Prošle godine predsednik SAD, Donald Tramp, je potpisao zahtev Nasi da se pripremi za povratak na Mesec. U skladu sa ovom direktivom Nasa je danas učinila sledeći korak u realizaciji tog plana. Ona je pozvala privatne kompanije da se uključe u planirani poduhvat, a njihov zadatak će biti prenos korisnog tereta na Mesec.


cc footprint 16x9
Jedna od prethodnih Apolo misija na Mesecu

Nasin administrator Džejms Brajdenstajnje pozvao devet kompanija da učestvuju u novom lunarnom programu nazvanom Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Taj program je deo plana agencije da za ponovno osvajanje Meseca uključi i privatne firme. Jednu od tih firmi Nasa će konačno unajmiti za prenos tereta za potrebe budućih lunarnih misija agencije, ali i za učešće u eksperimentima na Mesecu. U tu svrhu Nasa će odvojiti do 2,6 milijardi dolara tokom sledećih 10 godina, što je, naravno, značajan podsticaj privatnim firmama da se za učešće u programu takmiče.

Koje su kompanije pozvane? To su Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace., Intuitive Machines, Lockheed Martin Space, Masten Space Systems, Moon Express, i Orbit Beyond. Na spisku se ne nalaze SpaceX i Boeing, kompanije koje već razvijaju program za slanje ljudskih misija.

MoonRise
NASA

Zadatak kompanije koja bude izabrana biće izgradnja malih robotizovanih letelica koje mogu da ponesu najmanje deset kilograma naučnih instrumenata i opreme do lunarne površine.

Brajdenstajn je ovim povodom izjavio da Nasa želi brz razvoj ovih malih misija kako bi, kada na Mesec odleti ljudska posada, ona tamo već imala na raspolaganju sve neophodno za maksimalno korišćenje vremena koje će na Mesecu provesti.

Još je dodao da će uključivanjem partnera u misije na Mesec omogućiti Nasi da pokrene česte i isplative letova što znači da će biti i više letova i eksperimenata.

Misije bez ljudske posade mogle bi da počnu već sledeće godine, a cilj je da svake godine u narednoj deceniji na lunarnu površinu bude poslato po dve letelice sa opremom. 

Ovo saopštenje označava veliki korak u povratku Amerike na Mesec, izjavio je Brajdenstajn. Udruživanjem sa privatnim kompanijama Amerika će se, između ostalog, pripremiti iz za put na Mars.

Mesec detalj
NASA

Izvor: Astronomy


Komentari  

dragant
0 #4 dragant 08-12-2018 11:19
@Darko Lansiranje prošlo uspešno. Ima i kratak video: https://tinyurl.com/y9fzcm5a
U vesti stoji i da Kinezi ne učestvuju u MKS prvenstveno zbog protivljena Amerikanaca jer smatraju da je kineski svemirski program tesno povezan sa vojnim (kao da kod Amera i Rusa nije). Da li im je to bila dobra odluka ili ne, neka razmišljaju zbog toga što Kina planira da 2022. god postavi svoju kosmičku stanicu od 54 tone (MKS ima 381 tonu).
Darko
0 #3 Darko 06-12-2018 23:32
Zašto nema vesti o Chang'e 4 misiji? Lansiranje lendera i rovera je sutra!
dragant
+4 #2 dragant 01-12-2018 18:31
Prirodan korak. Prvo otići na Mesec, uspostaviti bazu, testirati tehnologiju, ljude, logistiku... skupiti iskustva. Bilo šta da krene kako ne treba, Zemlja je na 2-3 dana daleko. Možda krenuti sa kopanjem Helijuma 3 ili sa nekim drugim značajnim aktivnostima koje bi opravdale stalnu bazu. Posle 2-3 decenije iskustva na Mesecu mnogo jasnije će se videti, nego danas, šta je potrebno i koliko je opravdan odlazak ljudi na Mars.

Ovde se uočavaju dva suprostvljena puta razvoja. Američki pristup kompeticije, međusobnog takmičenja, ali i iscrpljivanja vlastitih kompanija, za razliku od Rusa i Kineza koji će ići planskim dogovornim razvojem. Američki pristup je opravdan kada se ima veliki novac na raspolaganju, što je US u prethodnim decenijama uglavnom mogao da ponudi. Tekući nestvarno veliki amarički dug, pad poverenja u dolar, može produžiti amerikče planove za povratak na Mesec. Za Ruse od pre znamo da je njihova prva stanica Mesec. Da im je dug 100 puta manji od američkog a verovatno toliko i sredstva za odlazak na Mesec. Verujem, ne bez osnova, da će taj problem rešiti zajedničkim odlaskom na Mesec, sa Kinezima.
Miki
+4 #1 Miki 01-12-2018 16:58
Uf! Otkud sada ovo? Zar se nije do nedavno tvrdilo da Mesec Amerikance više ne zanima?!?
Na žalost, dojmim se da ni oni nemaju jasan cilj šta dalje u svemiru. :(
Ali ajde sada, pozdravljamo svaku novu inicijativu (mada bih ja pre bilo čega, i po cenu bilo koju, voleo za života da vidim podmornicu na Evropi, ili gde već ima okeana u Sunčevom sistemu (ima ih još, zar ne)).

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži