Astronautika: misije

Nakon sedam meseci putovanja misija InSight se uspešno spustila na Mars - kako je i planirano.

U direktnom prenosu iz Nase mogli smo da se upoznamo sa konstruktorima, inženjerima i drugim članovima tima koji je rukovodio letom i sletanjem. Prisutan je bio i adminitrator Nase, Jim Bridenstine, koji je voditeljki progama Nasa TV dao dva kratka intervjua. 

Veliko zadovoljstvo je vladalo u Nasi, ali i u partnerskim timovima koji učestvuju u ovoj misiji. InSight je međunarodni projekat u kome pored Sjedinjenih Država učestvuju još Francuska, Nemačka, Austrija, Belgija, Kanada, Japan, Švajcarska, Španija i Britanija.

Sada ostaje da se prime podaci o lokaciji sletanja, tj. da li se lender spustio baš na planirno mesto, zatim da li svi instrumenti rade kako je planirano, da li je tlo pogodno za istraživanje... i ako sve to bude u redu da, konačno, počne realizacija planiranih ciljeva i skupljanje naučnih podataka. 

 Fotografije sa prenosa Nasa TV 

m1

m3

Stigla je prva fotografija lendera sa Marsa

m4

Čestitanja, zadovoljstvo

m6

Administrator Nase, Bridenstine, levo

m7

Čestitanje, grljenje, sreća

m8

U timu InSight svi sa velikim entuzijazmom rade svoj posao. 

m10

Voditeljka Nasa TV

marsinsight landing sequence

Plan sletanja

 

 O ovoj misiji: 

 

 

Komentari  

rajs
+1 #1 rajs 27-11-2018 01:04
Odlična vijest. Ali šta je bilo sa misijom istraživanja "mora na Titanu"? InSight je odobren jer je zamijenio istraživanje Titana. Šta je sa to misijom? Da li je otkazana ili je samo vremenski pomjerena? Kako su uopšte planirali probiti led na Titanu da ubace sondu u njegovo more, jer je led debljine par desetina ili stotina metara? Ili još važnije, kako su planirali poslati podatke ka zemlji?

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži