Astronautika: misije

Petak, 15. decembra 2017. godine ostati će upamćen kao dan kada su po prvi puta u povijesti astronautike neka raketa i svemirski brod, već korišteni u svemirskoj misiji, ponovno (zajedno) poletjeli u svemir.

falcon 15122017 start

Sa raketodroma na Floridi petak u 16:36 (15:36GMT) na novu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje ponovo je poletio prvi stupanj SpaceX-ove rakete Falcon već korišten u sličnoj misiji CRS-11 tijekom juna ove godine.

Bespilotni svemirski brod Dragon već je letio ka ISSu tijekom 2015. godine. Prvi stupanj Falcona uspješno je obavio svoju zadaću i spustio se na Landing Zone 1 nedaleko mjesta lansiranja te će se ponovo koristiti u nekoj od narednih misija.

Bilo je to četvrto po redu ponovno korišćenje prvog stupnja Falcona, prvo za potrebe NASAe. SpaceX je do sada „spasio“ dvadeset prvih stupnjeva Falcona. No priča sa svemirskim brodom je sasvim drugačija. Dragon je bespilotni svemirski brod i na Međunarodnu svemirsku postaju doprema 2.200 kg korisnog tereta za potrebe operativnosti ISSa i astronauta koji na njoj žive i rade. Pristanak Dragona na ISS očekuje se danas (nedjelja, 17. decembra) u podne po našem vremenu. Ekstremni uvjeti koje svemirski brod proživljava u misiji s uključenim povratkom na zemlju izrazito su tehnički zahtjevni i za jednu jedinu misiju a kamo li za višestruko korišćenje. Prisjetimo se kako je dosad samo umirovljeni sustav „space shuttle“ u većem dijelu bio višestruko koristiv, ali se tu radilo o drugačijoj koncepciji a cijela je stvar bila enormno skupa. SpaceX je u nešto više od petnaest godina od početnika postao respektabilna privatna svemirska tvrtka sa planovima na ivici znanstvene fantastike. Kada smo prije devet godina u RegionalExpressu, prvi u Hrvatskoj, pisali o prvom letu privatne rakete SpaceX-a (Falcon 1) u svemir malo je tko tada mogao očekivati ono što smo najavili. Nova era u svemirskim istraživanjima danas je stvarnost.

falcon 15122017 landing


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...