Astronautika: misije

Krajem prošle godine u kineskim medijima je osvanula kratka vest da Kina uveliko priprema da na tamnu stranu Meseca pošalje sondu “Chang’e 3”, rezervni model pređašnjeg lendera “Chang’e 3”. Sada su objavljeni detalji te misije. Konunikacioni relejni satelit (baziran na konstrukciji “Chang’e 2”) biće lansiran u junu 2018. da bi zauzeo svoju poziciju u tački L2 sistema Mesec-Zemlja, odakle će moći da u isto vreme vidi i mesto sletanja i Zemlju. Lender će biti lansiran krajem 2018. Još uvek nema zvaničnih vesti kakav će teret lender nositi, niti da li će to biti ponovo rover. Interesantno je da se u vestima pominje određeni uticaj javnosti na razvoj korisnog tereta. Kina već ima iskustva sa navigavanjem lunarnih orbitera iz tačke L2. Ovo je fotografija sa broda “Chang’e 5-T1” iz te tačke:

KM1
Zemlja i Mesec sa „Chang'ea 5-T1“. Lunarni brod za testiranje kapsule za uzimanje uzoraka napravio je ovu predivnu sliku tamne strane Meseca 28. oktobra 2014.

Guokr – kineski blog sajt na kome se često mogu naći naučni tekstovi – postavio je blog sa nešto više podataka o planiranoj misiiji “Chang'e 4. Ipak, ne radi se o zvaničnom izvoru! U blogu se pominje da bi moguće mesto sletanja mogao biti Aitkenov basen na južnom polu. (Na sajtu se nalazi mapa čitave tamne strane Meseca i kaže se da se mesto sletanja nalazi u crvenom krugu, ali ja nisam uspeo da ga pronađem!) Na blogu je prikazan i crtež relejnog satelita. Kakav ogroman tanjir! Verovatno se radi o žičanom tanjiru koji će se u orbiti otvoriti poput kišobrana.

KM2
Planirano je da relejni satelit bude lansiran u leto 2018. Biće postavljen u Lagranžovu tačku i komuniciraće sa lenderom lansiranim krajem iste godine.

Tekst iz „China Daily News“ takođe govori o „uspešnom kompletiranju“ misije „Chang'e 3“. To svakako ne znači kraj ove misije, već pre zvanični stav da je „Chang'e 3“ bio uspešan. Mesečni kontakti sa lenderom se i dalje nastavljaju, mada se nigde jasno ne kaže da li i dalje obavlja naučne zadatke.Nedavno su se podaci prikupljeni u misiji “Chang’e 3 pojavili i u literaturi, što je pomoglo lunarnom kartografu Philu Stookeu da koriguje svoje mape mesta sletanja “Chang’ea 3”, verovatno poslednji put. Sledi jedna od njih, koja uključuje divna imena mini-kratera koje je snimio lender tokom sletanja:

KM3
Feografija mesta sletanja kineske sonde. Imena objekata koji su bili vidljivi tokom sletanja lendera na mapi koju je P. Stoke objavio u „Atlasu lunarnih istraživanja“. Većinu imena dali su
Chunlai Li i koautori.

A sad sledi mapa kretanja rovera „Yutu“:

KM4

Konačna mapa kretanja i naučnih aktivnosti rovera na mapi koju je napravio P. Stooke za svoj atlas. Osnovu mape čini mozaik slika koje je snimao „Chang'e 3“ lender tokom spuštanja.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...