Marino_1
Marino Tumpić na Letenki predstavlja prvi hrvatski piko satelit.

Počekom sledeće godine u Hrvatskoj će po sili zakona biti raspisani predsednički izbori. Od tog datuma deli nas neka četiri meseca i pretendenti na predsednički položaj već vrše pripreme za početak nadmetanja. Ekskluzivno za AM jedan od kandidata dao je kratak intervju. To je širom regiona poznati hrvatski novinar, publicista, popularizator astoronomije, Marino Tumpić.

AM: Gospodine Tumpiću, pred budućim predsednikom Hrvatske naćiće se brojni problemi koji Vašu državu prate niz godina. Recite nam kako ćete rešiti recimo problem sa Slovenijom?

Marino_Max
Marino Tumpić i Marko Pratnekar iz Slovenije. Nakon susreta oba sagovrnika su bila zadovoljna obavljenim razgovorima. Postignuta je visoka saglasnost o svim ključnim pitanjima.

Tumpić: Sa Slovenijom nemamo problema, dogoviriti ćemo se u roku od 7 dana nakon što pregovori pod mojim pokroviteljstvom započnu

Možete li prognozirati kada će Hrvatska postati članica Evropske unije?

Hrvatska je poodavno po svim parametrima u Europskoj uniji.

A da li razmišljate o članstvu u Evropskoj svemirskpj agenciji?

Hrvatska vec sada u ovom trenutku surađuje na neformalnoj razini s ESA, NASA, RSA...formaliziranje suradnje u vidu potpisivanja ugovora odrzati će se nedugo nakon početka mog mandata u Vidulinima, gdje će se u okolici graditi svemirski centar..

Hoće li Hrvatska u vreme vašeg mandata dobiti neki nov astronomski instrument, recimo radio-teleskop?

Hrvatska već sada ima radioteleskop (sustav WARMS Vidulini Observatory), no slijedi daljnji razvoj radioastronomije.. Općenito edukacija i znanost prvi su ciljevi i zadaci Hrvatske

Da li podržavate zajednički projekat sa Srbijom i drugim susednim zemljama oko astronautskih istraživanja?

Naravno, projekt Astronautika nastao je upravo zajedničkim naporima ljudi iz obaju zemalja. U ovom trenutku priključili su nam se i stručnjaci iz Slovenije, a uskoro i Makedonije i BIH te Crne Gore.. Nema potrebe da dupliramo kapacitete kada možemo dijeliti informacije

Navedite nam neki konkretan potez kao sledeći predsednik Hrvatske.

Evo, svečano se obvezujem da ću nakon što budem izabran za predsjednika doći u radni posjet s aktivnim sudjelovanjem na međunarodnom astronomskom kampu Letenka, ujedno se zahvaljujem na pozivu koji ste mi uputili.

Drago mi je da je ovaj medjuanrodni intervju prvi ove vrste za mene kao predsjedničkog kanditada započeo upravo među ljudima iz susjednih zemalja koje su upućene na suradnju i zajednički rad

Marino_Jugin
Maino Tumpić i Milivoj Jugin.

 


Komentari  

Чола
+1 #5 Чола 01-09-2009 01:19
Svaka cast, Marino, samo napred... Ali samo da znas da nedolazak na Letenku ne mozes opravdati predsednickim obavezama ;-)...
Mogao bi da se za formurase ukine i ata-karnet ;-) :D ...
Ako mozemo da ti pomognemo iz susedstva, javi...
r2d2
0 #4 r2d2 28-08-2009 21:57
" Dajte mi polugu - pomericu Zemlju."

Blago predsedniku Amerike cika Obami - on bi mogao jednom odlukom da posalje ljude na Mars. I celo covecanstvo bi imalo koristi.
Oliverr
0 #3 Oliverr 28-08-2009 10:35
Pa, ako Marinova predizborna obecana budu ista kao ona za njegovo vino ,,TerraN,, (zna on o čemu pričam) taj narod će dobiti, da upotrebim izraz naših suseda jednu lepu ,,figu,, (Srpski : ,,šipak,,)
Ljubiša
+1 #2 Ljubiša 27-08-2009 14:29
Da vidimo kako će se "astronomija" plasirati na izborima u Hrvatskoj!?
Srećno!
Ljubo Dj
+1 #1 Ljubo Dj 26-08-2009 23:35
Marino, puno sreće s željom da ti se planovi ostvare!
Zanimljivo bi bilo čuti da li ovo s planiranim svemirskim centrom u Vidulinima podrazumijeva i gradnju lansirne rampe za kosmičke rakete? Jeste malo preambiciozno, ali bi bilo jako zanimljivo ako bi bilo i ostvarivo.
Marina za predsjednika.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži