Od ovog tjedna medijski prostor Hrvatske bogatiji je za novi medij kojeg su pokrenuli astronomi - astronomsku televiziju. Premijera pilot emisije bila je prekjučer navečer, ususret Valentinovu.


Logo astronomske televizije - Astrovizije

Pod nazivom "Astrovizija" osmišljen je i realiziran projekt astronomske televizije. Riječ je o mediju koji koristi mogućnosti suvremenih tehnoloških i komunikacijskih sustava. Idejni začetnik i voditelj projekta je Darije Herceg. Sama ideja o pokretanju astronomske televizije evoluirala je od početnih razmišljanja koja su imala za cilj da se prvi Hrvatski elektronički časopis Astronomske udruge Vidulini "M111" (www.m-111.org) obogati novim sadržajima - emisijama iz svijeta astronomije, srodnih znanosti i tehničkih disciplina. Na sastanku Astronomske udruge Vidulini održanom u Žminju početkom siječnja (januara) zacrtani su temelji velikog medijskog projekta. U narednih nekoliko tjedana putem internih rasprava na forumu AUV, ideja je evoluirala i sada je "Astrovizija" postala samostalni Hrvatski medijski projekt kojeg osmišljavaju, uređuju i vode - astronomi. Namjena novog medija je da se putem "slike i tona" dostupnog za skidanje putem interneta astronomija približi javnosti i na kvalitetan način pokaže što to i kako to rade Hrvatski astronomi. Krajem siječnja i početkom veljače (februara) načinjena su snimanja diljem Istre i Rijeke te je prikupljeno dovoljno materijala za prvu pilot-emisiju koju se može bez naknade skinuti s web adrese www.astrovizija.net. Prilozi su za sada grupirani u nekoliko rubrika;
astropatrola:
najnovije vijesti vezane za događaje koji su aktualni ili koji će tek postati aktualni. Servisne informacije počevši od otkrića, izvještaji o skupovima i seminarima ili predavanjima..
hrvatska astronomija:
reportaže o nekoj hrvatskim zvjezdarnicama, društvima ili udrugama, pojedincima, prikaz rada kroz godine postojanja, trenutačni projekti i rad, te planovi za budućnost

Crveni divovi
Logo jedne od rubrika Astrovizije - Crveni Divovi
crveni divovi:
rubrika u kojoj se prikazuju svjetski ali i domaći velikani astronomije, povijesne ličnosti, događaji, vjerovanja, zagonetke i suvremenici koji su svojim dugogodišnjim radom stekli ugled i poštovanje cjelokupne astronomske zajednice..
bijeli patuljci:
aktivnostima koje se tiču edukacije i rada s djecom svih uzrasta, od osnovnih i srednih škola do visokih učilišta, specijaliziranih radionica..
hardveraj:
priča o teleskopima, montažama, letjelicama, misijama i svakakvim drugim tehnološkim pitanjima. Prilozi o samogradnji opreme i instrumenata, njihovom korišćenju, problemima i rezultatima koje oprema donosi..
ritam svemira:
multimedijalni sadržaji vezani za astronomiju i astronautiku, odrubrike za astrofotografiju, film i video, glazba, knjige i časopisi te sve što ima dodira sa umjetnošću inspiriranom ovom temom (slike, crteži, grafike, astrokarikature..itd)

Astroviziju treba promatrati i kao doprinos Hrvatskih astronoma obilježavanju Međunarodne godine astronomije (IYA 2009 - www.astronomy2009.org ).

Tijekom proteklih dana o pokretanju projekta putem astronomskih foruma i news grupa obaviještena je astronomska zajednica u Hrvatskoj, a sada je projekt obznanjen i široj javnosti kojoj je prvenstveno i namijenjen. Usprkos određenim početničkim tehničkim problemima, želimo Vam ugodno gledanje Astrovizije. U pravoj poplavi raznih kvazi-znanstvenih i šarlatanskih "astroloških mudraca" - Hrvatska napokon ima pravu astronomsku televiziju s ljudima koji poznaju tematiku prostora i vremena kojeg smo i samo dijelić.


Komentari  
nenad
0 #1 nenad 20-02-2009 20:53
Prava stvar! Jedva cekam nove naslove i novosti. Pozdrav svima!
Dodaj komentar