Mjesec ožujak (marač, mart) je dobio naziv po najvećem Rimskom bogu, bogu rata Marsu (Marte, Martius). Nešto manje od tri tisuće godina u prošlosti bio je to prvi mjesec u godini. Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, a samim time je Marte bio i „otac“ Rimske imperije i naroda te mu je tako pripala čast da se po njemu nazove prvi mjesec u godini.

ozujak 2018 marina veruda

Tijekom izmjena i uporabe različitih kalendara mart je uvijek zadržao svoje vremensko trajanje od 31 dan. Zanimljivo je spomenuti kako se na prostoru današnje Velike Britanije Nova godina na prvi dan marta slavila sve do ne tako davne 1752.

Mart je mjesec u kojem završava zima i počinje proljeće. U Istri mart se još naziva i marač, marč, marc. Označava prevrtljiv i (vremenski) varljiv mjesec. Uzrečicu „čuvaj se marčenog Sunca“ često ćemo čuti od naših starijih a kad prođu tri slijeda olujnih marčenih bura znamo da se vrijeme stabilizira te krećemo prema ljetnim vrućinama.

Mart je započeo hladnoćom, oborinama i sivilom ali je i pokazao prve prave proljetne dane. Kako vrijeme bude odmicalo postajati će sve toplije a koloritni pejzaži te povećani broj kukaca označiti će početak novog buđenja biljnog i životinjskog svijeta. Pripazite na vremenske ekstreme jer martovski dani znaju biti potpune suprotnosti. I dok nam jedan dan trebaju zimske jakne već dan nakon toga ne bi bilo naodmet razmisliti  o kremi za sunčanje u slučaju dužeg izlaganja svjetlosti naše zvijezde. U današnje vrijeme mart je ponajviše poznat po tome što se osmog dana u mjesecu diljem planeta slavi Dan žena.


MarsBogPriča o martu

Dogodilo se u martu

Šta je još bilo u martu


 


Komentari  

drago
0 #1 drago 17-03-2018 09:28
Sigurno ne znaš jedan kuriozitet - da je kod jednog dela onih naprednijih Srba sada mesec derikoža a godina 7526. to čak ni Hawking ne bi shvatio...
Hvala na podršci u vezi pisanja o nekim temama ali stvar je za mene komplikovanija nego što izgleda na prvi pogled, tako da ću probati da se držim kraja a maticu ću prepustiti pametnijima.
Slika koju si stavio je takva romantika da nemam reči... Kad sam bio u Herceg Novom sreo sam jednu ženu koja skuplja plodove tog kaktusa na slici. Bila je Amerikanka iz Calif. I objasnila mi je da se to jede.
Čisto da ti dam ideju.

Pozdrav

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži