Nedavni nalazi u Gabonu sugerišu da se složeni višećelijski život možda pojavio mnogo ranije od najstarijih poznatih složenih višećelijskih organizama koji potiču iz perioda Ediakara (oko 635-541 miliona godina).

Predlog, koji je iznet pre otprilike 10 godina, sugeriše postojanje složenog višećelijskog života još pre 2,1 milijardi godina, što je čak 1,5 milijardi godina pre trenutno poznate pojave složenog života. Potencijalne implikacije ovog predloga sugerišu da je složeni život nastao i propao u prethodnom pokušaju pre nego što je konačno uspeo. Druga implkacija je uticaj na egzobiologiju (proučavanje potencijalnog vanzemaljskim životom).

Formacija Francvilijan B

Geološka formacija Francvilijan B u Gabonu, u Africi, poznata je po svojim neobičnim karakteristikama. Posebno je značajna kao lokacija rudnika Oklo, jedinog poznatog prirodnog nuklearnog reaktora na Zemlji. U tim formacijama su otkrivene neobične trodimenzionalne strukture, koje su možda fosili složenih višećelijskih života.

1gabonSlika 1: Geološla karta Francvilijanskog basena

Početna otkrića i kontroverze

Otkriće ovih struktura, koje podsećaju na ukrasne oblike, napravio je 2008. godine profesor Abderazak El Albani i njegov tim. Ove strukture su oprezno predložili da su potencijalni znaci ranog eukariotskog (višećelijskog) života, starog 2,1 milijardi godina. Međutim, ovaj predlog je naišao na skepticizam i debatu među naučnicima.

2gabon
Slika 2: Primer makroskopske strukture koja se odnosi na Francvilijansku biotu (živi svet)

Šira pažnja i naučna analiza

Godine 2014, Prirodnjački muzej u Beču kategorizovao je strukture iz Gabona kao „novu vrstu života“, što je izazvalo veliku medijsku pažnju i učinilo otkriće šire poznatim. Povećani publicitet doveo je do naglog porasta naučnih napora da se ospori tvrdnja o ranom složenom životu. El Albani je nastavio da brani svoj predlog ali je prihvatio mogućnost alternativnih interpretacija.

3gabon
Slika 3: Složen višećelijski život od pre više od dve milijardi godina.

Kontraargumenti i dodatni dokazi

Pojavile su se brojne studije sa kontraargumentima predlogu, sugerišući da su strukture jednostavno geološke formacije, a ne biološki organizmi. Dokazi su pruženi iz formacija kao što je formacija Kopar Harbor, koja je pokazala slične strukture nastale kroz abiotičke procese. Međutim, El Albani je takođe pronašao dodatne dokaze koji podržavaju njegovu hipotezu, uključujući znake mobilnosti unutar drevnog sedimenta i neobične koncentracije elemenata poput cinka, što sugeriše moguću vezu sa biohemijom eukariotskih ćelija.

Hipoteza „biološkog mehura“

Najnovija studija, objavljena u avgustu 2024. godine, pružila je novu perspektivu o poreklu struktura. Ova studija ističe jedinstvene geološke uslove u formaciji Francvilijan B, sugerišući da je sudar kontinentalnih ploča stvorio podvodne vulkane, što je dovelo do „biološkog mehura“ bogatog hranljivim materijama. Ovo okruženje, slično uslovima prisutnim pre oko 635 miliona godina kada se složeni život prvi put pojavio, potencijalno je omogućilo brzu evoluciju ranih oblika života.

Implikacije

Implikacije otkrića u Gabonu su u razumevanju porekla života na Zemlji ali i mogućnost života na drugim planetama. Ako strukture iz Gabona predstavljaju neuspešan pokušaj složenog života, to sugeriše da je Zemlja možda prošla kroz evolucioni proces u dva koraka. Ovo, zauzvrat, implicira da bi slični procesi mogli da se dešavaju na drugim planetama, potencijalno dovodeći do više pokušaja složenog života pre nego što se postigne uspešan ishod.

4gabon
Slika 4: Ako se pokaže da je ovo druga nama poznata pojava života, to snažno implicira pojavu života na drugim planetama na kojima se formirao "biološki mehur".

Nastavak istraživanja i buduće mogućnosti

Postoji potreba za daljim istraživanjima kako bi se definitivno utvrdila njihova priroda. Iako trenutno nema konačnog zaključka, postoje uzbudljive mogućnosti koje ovo otkriće pruža i njegova potencijalne implikacije za potragu za vanzemaljskim životom. Da nastanak složeng višećelijski života nije retka pojava i može nastat i u vrlo različitim okruženjima kakva su bila pre 600 i pre 2100 miliona godina.

Izvori:

Francevillian B Formation - Wikipedia


Controversial Evidence of Complex Life on Earth 2.1 Billion Years Ago - YouTube

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...