11. oktobar. 2009.

gica

Prasići ne mogu da lete ali poseduju mnoge druge talente. Šta više, vrlo često pokazuju bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti od šimpanzi, delfina i papagaja.

Naučnik Donald Broom, sa univerziteta u Cambridgeu sakrio je od svinja hranu tako da je bila vidljiva jedino uz pomoć ogledala. Da ne bi koristili čulo njiha, ventilator je oduvavo miris hrane u suprotnom smeru. Sedam od osam testiranjih svinja je za manje od minut naučilo da bez greške koristi ogledalo kako bi pronašli hranu (Animal Behaviour, DOI: 10.1016/j.anbehav.2009.07.027).

To pokazuje koliko su svesne svog okruženja, smatra Brooms. „Svinje su na vrlo oštrouman način svesne svega što se dešava oko njih," slaže se Marc Bekoff sa univerziteta u Coloradu. Ovi pronalasci će biti iskorišćeni za bolji život stanovnika na farmama, kaže on.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...