Prelistavam jutros štampu uz kafu, pre nego što se bacim na posao i razmišljam.  - Direktor Nase svakodnevno obilazi škole po USA i objašnjava da narod treba da studira (naročito matematiku) i što više se bavi naukom. To je bilo i sinoć u 'Glasu Amerike'.

Već dugo u štampi traje polemika da li su stvarno potrebni letovi sa ljudskom posadom. Zahtevi za merama sigurnosti, komplikovan sistem za održavanje ljudi u šivotu i sl. toliko povećavaju cenu lansiranja (težina opreme na uštrb naučne opreme) da zapravo niko i ne pomišlja da to uskoro izvede.

Šta vi kažete? Koliko vidim, sem Kineza, niko se više ne pali na tu temu. Rusi (kao) hoće, ali neće sami, već vrbuju Evropu ili Kineze ... ali to su samo tek planovi na papiru. Ameri su se uprskali sa Constellation programom i za sad je mrka kapa ... Nema ni govora o onoj priči ''...do 2020.'' Mislim da svi mlate s tom godinom jer im se čini dovoljno daleko

Rusi nemaju dovoljno para, ali imaju hardver od pre i ovo što je 1000% proverene, a vezano je za ISS - znači pouzdano i tehnološki razrađano. Upravo je to ono što nemaju EU i Kina.

AresV_Booster_Sep_226x170SAD to ne voli jer im to skida krunu s glave i definitivno gube primat u oblasti u kojoj oni žele da budu diktatori ritma. Međutim, nemaju para, a izgleda ni političkog koncenzusa. Ubija ih što ih Kina svakog dana u ponečemu pretiče: već sad imaju veći godišnji napredak od njih, pretiču ih u industriji i ljudskim resursima, više ulažu u školovanje, a i oni sami priznaju da će ih za 10 godina preteći - verovali ili ne - i u naoružanju! (Kina sprema 2 super-velika nosača aviona, koji će poćerati Amere iz komšiluka).

Hm, dosta je bilo priče, idem da radim.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...